Руски медии: България избира между Европа и Путин

Журналистите в Москва повтарят опорните точки на Позитано 20 в деня на балотажа у нас

В изборния ден, когато страната ни избира нов президент, руските медии, за които законът за агитациите днес не важи, масово пропагандират с вота у нас. Изданието livejournal.com открито пише, че днес страната ни избира между Европа и Владимир Путин. В текста се посочва, че победител вероятно ще е Румен Радев, а неговият евентуален успех се сравнява с този на Доналд Тръмп. Ноември пък изданието нарича „месец на победите”. Един от най-големите сайтове в Русия „Вести” също отразява пристрастно изборите у нас. 

Изданието определя Цецка Цачева като кандидат на проевропейците, а Румен Радев в описан като човек с независими позиции, борещ се за неутрална България. Същата позиция подкрепя и пруската телевизия „Рен”. Припомняме ви обаче, че кандидатът за президент, подкрепен от БСП, след първия тур бе наречен от медийната върхушка, подчинена почти изцяло на Кремъл и на Владимир Путин „приятел на Русия”. Именно в там идва и разминаването и разбирането на „братските” новинарски сайтове и вестници за значението на думата „независим” – дали това за тях всъщност не означава човек, който ще гласува отмяна на санкциите срещу Русия. Още от в самото начало на изборния ден масово медиите в Москва вече бяха поставили Румен Радев за нов властелин на „Дондуков” 2, позовавайки се в повечето случаи на „независимите” проучвания на социолозите у нас.

„Российская газета” пък отбелязва, че Румен Радев бързо набира обща популярност и „според експерти е в състояние да се възползва от недоволството на гражданите от действията на дясно-центристкото правителството и премиера Бойко Борисов”. От изданието дори коментират, че кабинетът не можел да постигне значителен напредък в изкореняването на корупцията, както и че реформите в публичния сектор се случват с бавни темпове. Все опорни точки, които от години в България слушаме от червените рупори от „Позитано” 20.