Боряна Димитрова: Радев побеждава с гласовете на ДПС

Ако имаше парламентарни избори днес, ГЕРБ остава първа политическа сила

Около 90% от гласувалите за Пламен Орешарски на първия тур, сега ще пуснат бюлетина за о.з. ген. Радев. Така ще постъпят и 80 на сто от симпатизантите на Ивайло Калфин и по 40% от тези на Красимир Каракачанов и Веселин Марешки. 

Очаква се избирателната активност на втория тур да е с 5-6% по-ниска в сравнение с тази на първия, каза в ефира на „Здравей, България” социологът Боряна Димитрова. 

В актива на Цачева ще влязат 56% от гласовете за ТрайчоТрайков и по 25 на сто от Каракачанов и Марешки. Това сочат данни от проучване на NOVA ALPHA INDEX - съвместен проект на NOVA и социологическата агенция "Алфа Рисърч", с което ще се мерят нагласите на населението по важни обществени теми. В допитването са участвали 1100 гласоподаватели, анкетирани по домовете им. 

"В рамките на този дебат имаше много възможности, независимо кой кого харесва, кой кого е подкрепил, да сформира едно по-точна позиция какви ще са бъдещите действия на кандидатите. Те заявиха както принципни позиции, така и как ще реагират в конкретни казуси и да бъдат видени в по-човешки план. Смятам, че това е добра възможност на хората да доизяснят своите позиции. Към момента изследването на "Алфа Рисърч", проведено сред 1100 пълнолетни граждани, показва една преднина на ген. Радев от около 10% пред Цецка Цачева.

И на втория тур тази година се запазва позицията "Не подкрепям никого" - около 11 на сто. В момента виждаме, че около 25% не са решили кого да подкрепят. Така, че има поле за изява, за решаване на това какво да се случи в последните няколко дни, както по отношение на нерешилите, така и на тази опция "Не подкрепям никого", която също търпи динамика. Нормално е, естествено е, че преднината на ген. Радев се дължи на факта, че привлича по-голямата част от две от по-големите електорални групи - това са обединените патриоти и Веселин Марешки. Най-голямата част обаче, от преднината на ген. Радев се дължи на факта, че над 90% от избирателите на ДПС масирано го подкрепят. Докато при другите имаме различно поведение", коментира Боряна Димитрова.

"Днес видяхме поредица от силни интервюта. Виждаме позицията на премиера, позицията на останалите, така че битката ще се води до последния ден. Но не социолозите казват как ще се гласува, ние очертаваме тенденциите. Към момента има съществена дистанция, но до неделя има още време. Денят за размисъл предстои", внесе разяснение за социологическите изследвания Боряна Димитрова.

"Ако имаше парламентарни избори днес, ГЕРБ остава първа политическа сила, БСП е втора политическа сила и следват останалите. Марешки по-трудно го разпознават като парламентарна политическа сила. Още повече, не знаем каква ще бъде и партията му. Нека не бързаме. Това, което със сигурност знаем е, че едни нови парламентарни избори няма да направят по-лесен парламента, няма да направят по-ясна конфигурация", заключи социологът.