Георги Марков: Може да се стигне и до два последователни служебни кабинета

Ако нямаме национално достойнство, нека си изберем ДПС и Радев

При предсрочен вот и ако Радев стане президент, той може да смени правителство на Плевнелиев със “свое”.

Дори ГЕРБ да спечели изборите, според мен премиерът Борисов трябва да подаде оставка, защото той участва в една ненормална коалиция с партия като ДСБ.

Ако премиерът Борисов подаде оставка при евентуална загуба на изборите - нещо, което той заяви, че ще направи, последиците са следните: завърта се т.нар. конституционна рулетка - президентът Плевнелиев ще възложи мандат отново на ГЕРБ. Той ще бъде върнат вероятно.

Или пък ГЕРБ ще предложи ново правителство, само на ГЕРБ - това не зная.

Ако няма анонс за правителство и мандатът бъде върнат, той отива във втората по големина парламентарна група - БСП. След това при ДПС.

Ако никой не сформира кабинет, президентът ще назначи служебно правителство. Но понеже през последните 3 месеца от мандата си той не може да разпусне парламента, ще имаме безпрецедентно досега положение. Първо, това ще е трети президентски кабинет в рамките на един мандат - на г-н Плевнелиев, и кабинет с работещ, заварен парламент. Това ще бъде до 21-22 януари, когато в длъжност встъпи новият държавен глава. И първият му указ ще бъде за разпускането на Народното събрание и насрочването на парламентарни избори след 2 месеца. Най-вероятно те ще са в края на март.

Новият държавен глава обаче има право да сформира изцяло нов служебен кабинет. Така ще се стигне до две последователни служебни правителства - също без прецедент. Новият президент, ако той ще е Радев, със сигурност ще смени кабинета на г-н Плевнелиев.

Цялото интервю на Георги Марков за Радио „Фокус“ можете да видите ТУК.