ЦИК разяснява как да гласуваме (видео)

Общество

26-10-2016, 18:04

Снимка:

Facebook

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

С кратки клипове в социалната мрежа ЦИК разяснява как да ползваме бюлетините за президент и за референдум


На 6 ноември подай своя глас за президент и вицепрезидент на републиката. Отбележи своя избор с „Х“ или „V“ без да излизаш от квадратчето в бюлетината със син химикал.

 

 

Знаеш ли, че първият референдум в България е проведен през 1922 г. Референдумът е основна форма на пряка демокрация и бива два вида – национален и местен. На 6 ноември провеждаме Национален референдум по три въпроса. Можеш да отговориш на един, два или и на трите въпроса – гласът ти ще бъде отчетен и в трите случая.

 

 

Гласуването в националния референдум не е задължително. Ако искаш да упражниш правото си на глас в него на 6 ноември, можеш да го направиш, като отговориш на един, на два или на трите въпроса в бюлетината.

 

 

Напомняме ти, че гласуването вече е задължително. Разкажи на приятелите и близките си, че ако не упражнят правото си на глас на два поредни избора от един и същи вид, ще бъдат заличени от избирателните списъци. Това означава, че ако не гласуват на 6 ноември 2016 г. и на следващите президентски избори след 5 години (през 2021 г.) и това се случи без уважителна причина, то за същите избори през 2026 г. ще бъдат заличени от списъците.

 

 

Всички видеоклипове можете да видите на страницата на Централната избирателна комисия във Фейсбук.