Накратко-2

Общество

25-09-2016, 11:19

Снимка:

canyouexperience.com

Автор:

Д-р Георги Чалдъков

Всичко от Автора

Пиши кратко, много кратко .

Може още по-кратко!

Янаки Петров, „Кредо“ от книгата „Урокът на цветята“

 

Следвам примера на големия Поет и Приятел и пиша Накратко-2.

  • Еврика!

Красен Кралев е първият министър, който каза, че успехи в спорта се постигат, когато  се използват постиженията на науката. Това обаче не са направили ръководителите и треньорите на нашите олимпийски спортисти – и съответно резултатите са слаби.

Отнася се за всички човешки дейности. Но другите министри, особено тази на МОН, не разбират посланието на Иван Хаджийски (1907-1944): „Опитимистична теория за нашия народ може да има обществено значение само доколкото е научна.“

  • Докато образованието-и-науката не се подкрепят от политиците и бизнесмените, ще бъдем свидетели на много тъжен оптимизъм, в който Homo bulgaricus ще е чо­век, който се храни нездравословно, пуши, не спортува, затлъстява и умира от инсулт или инфаркт.
  • В България да успееш да направиш нещо стойностно изразходваш много повече енергия, отколкото колегите ти в уредените страни. Там получаваш признание, тук – инсулт, инфаркт или депресия.
  • Здравето е най-човешкото човешко право. Не съм чувал обаче БХК за защита правата на човека да защитава здравето на човека.
  • Новият ректор на Медицинския университет-София „има над 220 публикации в реномирани издания, а научите й трудове имат над 6000 цитирания в български и чужди списания“ (според CV й в „24 часа“, 31 август 2016 г.). Обаче, според PubMed, представящ публикации в наистина реномирани списания, новият ректор на Медицински университет, София има 76 публикации.
    Аз вярвам повече на PubMed.
  • Когато запитаха драматурга Христо Бойчев Къде по света играят сега ваши пиеси?“, той отговори: „В 50 страни на 5 континента.“

Не знам друг българин – нито в изкуството, нито в науката – с такива големи постижения и признания.

  • Емпатията е привилегия на духовно богатите, апатията – на бездушните.
  • Д-р Любен В. Палазов беше отвсякъде – мисъл, жестове, говор, лъчезарният му смях – перфектно изваян бургазлия. Уникална колоритна изява на висшата бургаска добродетел на баланса между Аполон и Дионисий – аполонисиевият му дух го превърна в Doctus ludens – изучения играещ.
  • Ако Бургас внезапно престане да диша, реанимацията му може да бъде направена по рентгеновите снимки на гръдния кош на града, прецизно направени от д-р Палазов.
  • Ули, Чарли и Берба

Уилям Джеймс Мейо (1861–1939) и Чарлз Мейо (1865–1939), наричани от пациентите им “доктор Ули” и “доктор Чарли”, основават Mayo Clinic – една от най-престижните болници в света. През 1917 г. доктор Ули и доктор Чарли, дават два милиона долара  за основаването на Медицински факултет в Университета на Минеаполис и Сейнт Пол. Тогава  те изричат: “Ние превръщаме мечтите си в действие – парите, които събрахме от пациентите ни, сега ги връщаме в университетската болница.”

От няколко години такива думи изрича и един българин: “Има много талантливи деца в България. Аз съм бил от тези деца едно време, виж докъде стигнах. И то с помощта на доста хора. Сега връщам тази помощ, която аз съм получил. И го правя с удоволствие. Опитвам се да помагам по начин, по който се чувствам отговорен.”

В съвременна България това е само Димитър Бербатов – Берба, както го наричат милиони хора по света.

  • Кой, Ирина Бокова или Кристалина Георгиева да е кандидат за генерален секретар на ООН? Райко Алексиев отдавна е казал: „Един българин – българин, двама българи – партия, трима българи – разцепление.“

Сега стана „двама българи – разцепление“.

  • Един френски ментор по-малко – по-добре! Да вземе със себе си в Африка и българския Усмивко – още по-добре!
  • Несравними

Една бивша сътрудничка на Т.Ж. и дипломат на демократична България арогантно отговори на журналистката: „Какво от това, нали и Райна Кабаиванска пееше на Т.Ж.“

  • Утрото се оказа по-тъпо от вечерта – но това вече е написано от КП. през 1993 г. в стихотворенито му „Обувка, вярна като куче“, което започва така:

Навън –

тази нощ,

бягайки 

(от фашизъм, от комунизъм

и – демокрация),

изгубих Едната обувка.


Източник: nessebar-news.com