Ние никога не сме щастливи

Общество

23-08-2016, 08:29

Снимка:

pt.vividscreen.info

Автор:

Юлий Москов, 7 дни спорт

Всичко от Автора

Нищо не можеш да направиш за хора, чиято представа за свобода е да имат господар

"Долу Красен Кралев!",

"А бе мамицата му на тоя!",

"Егати провала в Рио де Жанейро!",

"Държавата не дава пари за спорт, няма условия".

Две седмици този хленч ни залива от няколко места едновременно.

Чиста лъжа е, че в България няма добри условия за спорт. Ние никога не сме имали повече и по-добри стадиони, зали, тенис кортове и т.н. Никога! И никога държавата не е давала повече пари за спорт. С един "Белмекен" и един "Спортпалас" НРБ и ГДР разбиха световния спорт. Само с тези две бази. И с гребците на Ропотамо, преди да ги изгонят за да не пречат на жабите.

Какви пари не й стигат на Силвия Дънекова и за какво са и още пари? За да си купи повече допинг? А пък за щангистите нямам думи. Какви пари трябват на борците, за да се научат да направят поне една читава хватка? Защото те просто не могат да се борят, не знаят хватки. Какви пари ще накарат неграмотните ни треньори да научат един чужд език? Да не говорим, че половината от тях на 45 г още не могат да завършат ВИФ, пардон - Националната спортна академия.

Преди в борбата имахме "А" група с 12 отбора. Плюс две "Б" групи всяка с още 12 отбора в нея. Това Красен Кралев ли да го направи? Министерството ли? Народното събрание ли?

Голямата драма на българския спорт е, че от борба за възход и победи се превърна в поминък. Да изкарат някой лев момчетата.

Преди мечтаеха да са свободни, да могат сами да решават какво да правят, къде да тренират, как. Оказа се, че всичко е празни приказки. Тяхната представа за свобода и днес е една - да имат господар. И това да е държавата. Безнадеждно е.

Иначе в Рио се представихме - взехме три медала. Но пак сме недоволни. Ние никога не сме щастливи. Просто такива сме родени. Добре, но какво в нашия живот щеше да стане по-хубаво, ако бяхме взели 30 медала? Бензинът щеше да е по-евтин? Пенсиите по-високи? Нямаше да ни разбиват апартаментите и да ни крадат колите? За какво са ни 30 медала?

На Игрите в Лондон Австрия нямаше нито един медал. Сега в Рио взе един бронзов. Колкото и Финландия, Полтугалия... И какво им е лошото на австрийците? Какво му е лошо на техния живот? Развалиха си бирата или свърши Шпек тиролезе? А на финландците, на португалците, на... Какво им е лошото?

Спортът е това, което е цялата държава. И е чудесно, че взехме три медала. И един да бяхме взели, пак е чудесно. Защото казахме на света: живи сме! Има ни!

А за Красен Кралев е ясно - псувайте го на майка за да ви олекне. Ние, българите, не можем да обичаме и да се обичаме. На нас ни иде отръки да се мразим.

Особено тези, които правят нещо добро.