Животът угасва, великата усмивка остава

Общество

09-08-2016, 13:28

Снимка:

Кадър БНТ

Автор:

Иван Гергов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Отиде си големият български актьор Никола Анастасов

Почина великият български актьор Никола Анастасов. Голямата усмивка на българското кино и театър си отиде на 84-годишна възраст. Причината - прозаична: тежко боледуване. Но очевидно достатъчна, за да угаси "усмивката на сатирата", както наричаше Анастасов един друг голям актьор - Георги Калоянчев, който също ни напусна преди няколко години.

Почти всичко в този живот е преходно. За съжаление, преходен е и човешкия живот. Но това, което остава, това, което се помни и искри завинаги живо в сърцата на хората е усещането, спомена за необикновения човек. Човекът, дарил усмивка на поколения българи, човекът, накарал ни просто да бъдем хора.

Творческият живот на Анастасов е изключително дълъг. Роденият на 22 април 1932 г. в София актьор завършва актьорско майсторство в класа на проф. Филип Филипов във ВИТИЗ през 1955 г. Започва творческия си път във Врачанския театър, където играе една година. Толкова изкарва и във Варна - второто му театрално пристанище.

Творческият му оазис безспорно обаче е сатиричният театър в София. Именно в него Анастасов играе изглеждащите почти нереално 60 години. Тук Анастасов, който е един от основателите на театъра, отбеляза преди известно време последния си рожден ден - своята 84 годишнина.

 

Много и разнообразни са ролите му в киното, оставили дълбоки следи в спомените на поколения българи.

 


Каквото и да се каже за Анастасов, то би било крайно недостатъчно. Преходни са думите, преходни са помислите, преходни са хората. Може би звучи шаблонно, но споменът остава. И грее с необикновена яркост в сърцето на всеки един, докоснал се до творчеството на актьора, който преди всичко бе Човек. Поклон!