Големи надежди за балканските нации в Рио

Неспокойните Балкани са изпълнени с надежди за слава, отправяйки топ спортистите си към Бразилия,  започва обширната си статия, разглеждаща най-големите надежди за медал на предстоящата Олимпиада на балканските държави, интернет порталът BalkanInsight.

Повече от 400 атлети от Албания, Босна, Хърватия, Сърбия, Косово, Македония, Черна гора и България, в това число и спортисти от световна класа като Новак Джокович, Сандра Перкович и Майлинда Келменди, се отправят на Олимпиадата в Рио с надежда да донесат медал на родината си.

Сръбският и черногорският тимове по водна топка, баскетболните отбори на Сърбия и Хърватия, женският отбор на Черна гора по хандбал и много други преминаха през тежка подготовка, за  да се докажат в Бразилия.

Феновете са готови, а националните телевизии са подготвили стотици часове специални програми. Плазмените телевизори се продават бързо, а бирариите наемат допълнителен персонал, за да могат да отговорят на наплива от фенове.

Въпреки това политиката трудно може да не бъде намесвана в такова голямо събитие като Олимпиадата.

Бурни протести дойдоха от страна на Гърция поради факта, че домакините първоначално наричаха Македония с конституционното ѝ име "Македония", вместо с официалното и международно наименувание Бивша Югославска Република Македония (БЮРМ, Former Yugoslav Republic of Macedonia, FYROM), име, възприето от ООН, за да бъде Атина щастлива.

Дискусията бързо бе прекратена, след като МОК поостанови, че правилното изписване на страната на игрите би трябвало да бъде, както е прието от ООН, FYROM. Трибуквената абревиатура MKD някак си устоя на гръцките протести и остава в обращение в официалния сайт.

Албания:

Три жени и трима мъже ще защитават честта на страната в Рио, но само Луиза Гега, дребна 27-годишна бегачка, има шанс да донесе първия в историята олимпийски медал на Тирана.

Гега завърши шеста на 1500 метра бягане на закрито на Световното първенство в зала през 2014 г., което бе прието за феноменално в страна, неразполагаща с инфраструктура за лека атлетика.

Въпреки това Гега е тренирала в парковете в Тирана, като ще пътува към Рио без обичайния за повечето лекоатлети екип от физиотерапевт, диетолог или масажист.

Страната не изглежда особено обнадеждена отнсно очакванията си за медал, още повече, че топ борецът на Албания - Сахит Призрени няма да се състезава за страната си. Той смени националността си след Олимпиадата в Пекин и сега се състезава под флага на Австралия.

Босна:

Босна е още една балканска страна, която никога не е печелила отличие на Олимпиада. След дебюта на страната на игрите в Барселона през 1992 г. единствено стрелецът Недзад Фазлия се доближи до подиума, завършвайки шести в Сидни.

Но босненските надежди в Рио изглеждат по-високи от всякога и са подплатени от брилянтното представяне на бегача на средни разстояния Амел Тука и джудистката Лариса Черич.

Тука, който е най-добър на 800-метровата дистанция, си спечели статут на национален герой след като завърши трети на световното първенство в Пекин през 2015 г. Към момента Тука заема девето място в световната ранглиста, като трябва да победи кенийския квартет ако иска да се изкачи на подиума в Рио.

Лариса Черич, притежаваща черен колан по джудо, също се надява да направи неочакваното и да се върне с медал в Сараево след като завърши девета в няколко поредни европейски първенства.

България:

Най-добрият български атлет - Ивет Лалова-Колио, се надява да опровергае песимистичната прогноза на инвестиционната ганка Голдман Сакс, според която България няма да спечели нито един златен медал в Рио.

След като завърши втора на 100 и 200 метра в тазгодишния европейски шампионат, сега Лалова трябва да се победи множество американски и ямайски спринтьори ако иска да вземе медал за страната си.

Треньрката на гимнастическия ансамбъл на България - Илиана Раева, вярва, че състезателките ѝ могат да се справят с големите очаквания, с които са натоварени, и да се представят отлично на Олимпиадата. "Битката ще бъде много жестовка. Шест отбора се състезават за три медала", заяви тя за български вестник.

Хърватия:

След успеха на Олимпиадата в Лондон, сега Хърватия се надява да счупи всички рекорди и да вземе още повече медали в Рио.

Най-много надежди се възлагат на Сандра Перкович, която към момента все още носи титлите на европейска и олимпийска шампионка в хвърлянето на диск.

Хандбанбалният отбор на страната, както и този по водна топка, са смятани за едни от най-добрите в света, но тук изпъква и друг тим - този по баскетбол. След години посредствено представяне хърватите съумяха да направят силен отбор, воден от играещите в НБА Боян Богданович и Дарио Шарич. Отборът се класира за Олимпиадата след блестящо представяне срещу Италия, коет беше последният възможен шанс за класиране на игрите.

Но въпреки възродената репутация на отбора, това не повдигна статуса им в Хърватия. Например Богданович се оплака във Фейсбук, че му е било дадено изключително тясно място по време на полета към Южна Америка.

Косово:

Игрите в Рио ще бъдат първата Олимпиада, на която ще има спортисти, състезаващи се под косовски флаг.

Двукратната световна шампионка по джудо Майлинда Келменди е смятана от много за основна претендентка за златото в категорията си.

Общо осем атлети - двама бегачи, двама плувци, двама джудисти, колоездач и състезател по спортна стрелба ще представят Косово на Олимпиадата.

Черна гора:

Черногорският женски отбор по хандбал пристигна в Рио само за да намери стаите си в ужасно състояние. Сребърните медалистки от игрите в Лондон се заеха с почистването им веднага след като приключиха първата си тренировъчна сесия. Момичетата са най-голямата надежда на страната за медал заедно с мъжкия отбор по водна топка.

Но и тук се появи известно недоразумение, предизвикало негативни реакции. Черна гора реши да композира специална песен, с която да подкрепи спортистите си в Рио, която обаче бива окачествавана от мнозина като ужасна. "Да се надяваме, че никой няма да чуе тази песен. Иначе няма да ни рзрешат да се състезаваме", написа столичният ежедневкик Vijesti.

Румъния:

С общо 301 медала спечелени от страната в историята на Олимпийските игри, румънските атлети се надяват да спечелят не по-малко от пет медала в Рио. Едни от най-големите надежди на страната са джудистката Андреа Читу, гимнастика Мариан Драгулеску и жеснкият национален отбор по хандбал.

Сърбия:

Поради факта, че Новак Джокович ще играе в Рио, страната е уверена, че делегацията ѝ, съставена от 104 спортисти, ще се върне в Белград с поне един медал.

Състезателната на дълъг скок Ивана Шпанович, няколо състезатели по стрелба от световно ниво, както и мъжкия отбор по водна топка са смятани за едни от-най големите претенденти за медал в Рио.

Баскетболният отбор на страната, според "Ройтерс", също е готов да блесне в Рио. Тимът е предвождан от най-добрият гард в Европа - Милош Теодосич, откритието на НБА Никола Джокич и един от най-добрите атакуващи гардове извън САЩ - Богдан Богданович.

 

Превод: Иван Гергов