Русия превзе Черно море

Според Forbes възвръщането на Крим е дало възможност на Русия да “прекрои” Черно море

Русия постигна феноменални успехи, укрепвайки своите позиции в Черно море и разрушавайки плановете на НАТО и САЩ в региона, пише в статия американското финансово-икономическо списание Forbes.

През последните няколко години Вашингтон все по-често се обръща към страните, разположени по бреговете на Черно море, предлагайки им провеждането на военноморски маневри и учения и обсъждайки с тях перспективите от съвместната отбрана.

Според изданието по този начин САЩ се опитват да се защитават от потенциалната “опасност” от страна на Москва.

Русия от своя страна обаче положи усилия, за да отслаби позициите на алианса в района, и успя практически напълно да промени ситуацията, заключава авторът на статията.

“Руският флот със своите противокорабни ракети, съвременни военни самолети, кораби и подводници “остави зад борда” корабите на НАТО”, отбелязва изданието. Според него възвръщането на Крим е дало възможност на Русия да “прекрои” Черно море.

Москва се опитва да върне миналата слава на своя флот без “теории на конспирацията” и “небивалици”, пише в статията на “Форбс”, а Западът е наясно, че Русия в течение на стотици години е смятала положението в Черно море за една от важните гаранции за нейната безопасност и има за това всички исторически и стратегически обосновки.

Даже малките патрулни руски кораби са способни да нанесат мощен военен удар чрез използването на новите крилати ракети “Калибър” и високоточни боеприпаси, заключава авторът на публикацията, призовавайки САЩ да повишат разходите в сферата на отбранителната промишленост.

Източник: 24chasa.bg