Къде е грешката с популярната каса

От самото начало е било ясно, че не може да издържи - под равновесната точка е

По случая с Популярна каса - Дупница мога да кажа, без да съм виждал документи, по това, което чета и което ми казват хората, следното.

Принципът е такъв - когато човек дава някъде пари, трябва много да внимава - какво подписва и къде подписва. Не искам да обиждам никого. Хората, които са загубили пари, се обиждат и вероятно са прави.

Но очевидно в случая с тази каса не става въпрос за пирамида, а за някакъв опит да се развива дейност като кредитна институция.

Плащали са обаче много висока доходност.

Не знам как са го оформили - дали като дивидент на член-кооператорите, или като някаква лихва. Но не са правили толкова печалба, колкото доход се плаща.

И резултатът от това е, че в един момент са я закъсали. Не са имали пари да си покриват издръжката, каквито вземания са имали, са ги събрали и парите са ги раздали за доход и накрая се е стигнало до видима несъстоятелност.

Но целият обем на това предприятие е бил твърде малък. Бил е под равновесната точка на едно финансово предприятие.

Една банка може да се издържа, ако има примерно поне 100 милиона баланс - това може да се изчисли, това са изчислими величини. Популярната каса е била много, много под тази ефективна величина, с която може да съществува една кредитна институция. От самото начало е било ясно, че тя не може да издържи в този си обем - много е малка. Маржът между доходността по актива и доходността, която дължат по пасива, е бил твърде нисък за това ниво на риск, което са поемали, и за тази висока доходност, която са плащали. А те са плащали, за да привличат капитал.

Явно става дума за кредитна институция, непрофесионално водена и оттам нататък е достигнала до несъстоятелност. Видимо има някакви вземания, очевидно не може да ги събере, което означава, че не е водила дейността правилно, не е образувала резерви, концентрирала е твърде голяма част от портфейла си в един-единствен кредит. Много нарушения на правилата, а може да са прави хората, че има и нарушения на законите. Има си органи, които трябва да установят това, нека го направят.

На този случай обаче, струва ми се, се придава несъразмерно значение, защото толкова приказки не изприказвахме за 4-те милиарда загуби в КТБ, колкото за 4-те милиона загуби в Популярна каса - Дупница.

 

Източник: 24chasa.bg