Битка за власт: кой да е цар в шаха

Спорт

09-06-2016, 19:19

Снимка:

24chasa.bg

Автор:

Найден Тодоров, 24 часа

Всичко от Автора

Mръсна партия шах за власт играят бившият и настоящият шеф на федерацията - Стефан Сергиев и Силвио Данаилов. А колкото по-дълъг става двубоят, все по-често се вадят или “шият” кирливи ризи, или се напада “арбитърът” - министерството на спорта.

Всичко започва с поредица сигнали за нередности от Стефан Сергиев, който е движеща сила в сянка на регистрирания Български шахматен съюз (БШС), претендиращ да вземе лицензията на Българска федерация по шахмат (БФШ) с президент Силвио Данаилов.

 

Твърди се, че състезания от 2014 г., за които са получени рекордни държавни пари, изобщо не съществуват под формата, под която са обявени - европейското индивидуално първенство за жени в Пловдив и европейските купи за мъже и жени в Албена и Златни пясъци. Извършени са три проверки - на база договори между Европейския шахматен съюз (ЕШС) и БФШ, както и материали от ЕШС е установено, че състезанията са проведени в представения вид. Друг е въпросът, че в този период Силвио Данаилов е президент и на БФШ, и на ЕШС, което ще се окаже важно от морална гледна точка при бъдещи проверки на компетентните органи.

Впоследствие БФШ е обект на четвърта проверка - със заповед на министъра на спорта Красен Кралев вече е инспектирана цялостната дейност за календарната 2014 г., когато са проведени и споменатите вече състезания.

По времето на министър Мариана Георгиева за въпросните първенства са отпуснати съответно 476 000 и 447 870 лв.

Инспекторатът установява неточности в отчетните документи. На тази база БФШ трябва да върне общо 381 386, 86 лв. Част от тях са одобрени като процент от такса към международната федерация, но изхарчени по други пера. През март 2016 г. финансирането на БФШ е спряно. Последвалата контраатака гласи, че инспекцията е “оръжието”, с което да се отнеме лицензът на БФШ, за да се даде на БШС. От спортното ведомство обявиха, че от 2014 г. до 31 май 2016 г. инспекторатът е извършил общо 20 проверки (12 планови и 8 извънпланови) по чл. 64 от закона за спорта. Една от тях е и на БФШ.

В този случай обаче шахматната федерация е обект на проверка и от финансовото министерство. Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) констатира, че сумата от 202 000 евро не е изплатена по сметката на Европейския шахматен съюз, а по сметка на едноименна офшорна компания, регистрирана в Делалуеър.

Но и това не значи автоматично, че лицензът на БФШ ще бъде отнет. Федерацията може да предложи план за разсрочване на дължимите за връщане около 381 000 лв. Тогава БФШ отново би могла да получава целево държавни средства, които на година са близо 3 пъти по-малко от дължимите.

БФШ обаче обжалва във ВАС. А през това време самоубийствените за спорта битки за царстване в БГ шаха стигнаха дори до теории за саботаж на кандидатурата на Силвио Данаилов за шеф на световния шах през 2018 г.

 

Източник: 24chasa.bg