"168 часа": Следят ни в Мрежата по 377 ключови думи

Общество

03-06-2016, 07:55

Автор:

168 часа

Всичко от Автора

Заради допустима грешка може да бъдат арестувани хиляди невинни

Случайно изпуснати фрази и дори отделни думи в разговори, проведени с комуникационния софтуер или в социалните мрежи, могат да ви превърнат в заподозрян в най-страшни престъпления.

Причината е, че техниката за подслушване на разузнаванията автоматично реагира на определени словосъчетания.

В списъка на американските служби за сигурност фигурират 377 ключови думи от всякакво естество. Учудващо, но наред с традиционно опасните сигнали като "бомба", "атака", "наркотици", "смърт", "ядрен", "инцидент" има и напълно безобидни понятия. Сред тях са "сняг", "облак", "грип", "вълна", "свинско", "домашно отгледано". Дори само споменаването на имената на някои страни също задействат системата - Мексико, Китай, Колумбия, Нигерия, Сомалия...

Наименованията на федерални служби също могат да станат причина за особено наблюдение върху този, който ги употребява. Има и много примери за хора, набедени за случайно казани фрази или имена.

Между тях е и фаталният случай с убития от фанатици британски гвардеец Лий Ригби.

В крайна сметка се оказва, че въпреки че са били под наблюдение от службите, убийците успяват да извършат пъкленото си дело. Впоследствие и съдът освобождава от отговорност служителите на МИ 5.

Понякога изтървана реплика привлича вниманието. Такъв е случаят с някой си Пол Чембърс, стажант-счетоводител, който без да помисли, пише в социална мрежа следната фраза: "Глупости! Летище "Робин Худ" е затворено. Имаш седмица, за да донесеш задника си тук, иначе ще вдигна летището във въздуха!"

Тези стотина символа водят до ареста на нещастника от антитерористичните сили

Следват присъда и глоби.

 

Източник: 168chasa.bg