Не бързайте да ругаете Габриела

Не спортистите, а WADA е виновна за скандалите с мелдония

Нека сме наясно - към днешна дата спортист номер 1 на България за 2015 година Габриела Петрова е невинна и има вероятност в бъдеще да бъде изцяло оневинена. Независимо колко време е ползвала забранения мелдоний и дали е била болна, или не, правото засега е на нейна страна. Да, стимулантът влияе на спортните резултати, независимо дали и доколко е вреден. И да - ще го открием в кръвта най-вече на спортисти от бившия Съветски съюз, ако това е от определящо значение. Вече 3 месеца е официално забранен и тези, които го използват, ще бъдат наказвани.
Но!

Хулите по адрес на лекоатлетката са прибързани. Скандалът избухна в междинен период, в който Световната антидопингова агенция WADA тепърва трябва да докаже, че хванатите с мелдоний от Нова година досега са виновни. Причината е, че периодът на разпад на латвийския препарат все още не е ясен. Първоначално WADA избърза с предположение за два месеца максимум. Производителят опонира, че за пълно изчистване са нужни няколко месеца - според дозата и продължителността на консумация. Оказа се, че WADA не е наясно и вероятно сега прави изследвания. Така или иначе, възловият момент за нас е дали този период ще се окаже поне 3 месеца. Това означава, че не само Габриела, но и

всички уличени досега ще се окажат невинни

Ако не беше така, досега WADA щеше да е изхвърлила всички спипани с мелдоний спортисти за по 4 години. Вместо това е засипана с жалби, на които трябва да отговори. Случаят с нашата спортистка е обяснен в същия дух на невиновност в писмо до Международната федерация по лека атлетика, както заяви нейната мениджърка.

Има едно изключение в скандала с новия допинг - Мария Шарапова. Тя се мина с признанието, че го взимала и след Нова година и че не е прочела изпратеното предупреждение за забраната. Всички останали с мелдоний в кръвта поне засега са невинни. Топката е във WADA, а Габриела също е в позиция на изчакване и защитена от презумпцията за невинност.
И друго! Със сигурност мелдоният има множество еквиваленти, които се произвеждат в западните държави. Все пак това е лекарство, което намалява умората и разширява кръвоносните съдове. Въпросът е дали всички препарати с подобни ефекти са забранени? Едва ли! Което означава, че тенденцията за избирателните допингови забрани продължава.

Конкретният казус с Габриела е поредният скандал, който показва, че проблемът с допинга се нуждае от радикално разрешаване. И отново най-практична изглежда позицията на покойния Иван Славков, който

пледираше за легализирането на всички стимуланти

Пък който иска - да си отписва здравето в името на медалите. В противен случай МОК остава в позиция да използва допинга като лост, с който определя кой да е победител. Дори вече не е публична тайна, а всеобщо прието становище, че всички шампиони взимат, но някои нарочно ги хващат, а други не. Друг е въпросът, че само с допинг шампион не се става - той само помага на талантливите. Железните щангисти на Иван Абаджиев например жънеха титли с допинг, но и с тренировки, на които техните съперници не бяха неспособни да издържат.

Другият основен проблем е да се определи искаме ли да възстановяваме в някаква степен елитния спорт, защото това включва използването на "легален" допинг (т.е., преговори с фармацевтичните компании) плюс яки спонсорски договори. В крайна сметка спортът и сега е на субсидии и е длъжник на обществените очаквания. Ако не го искаме елитен - нека престанем да дърлим спортистите за титли и те да участват на олимпийския принцип. Същия отговор трябва да даде и самото общество, което има косвена вина за употребата на допинг - то подкрепя системата чрез високите тв рейтинги на олимпийските игри и псува спортистите, когато се провалят. На теория излиза, че негласно е "за" елитния спорт. Ерго - и "за" употребата на допинг, защото в кой спорт можеш вече да станеш първи само с пържоли и блъскане до припадък?
Засега Габриела остава далеч от разрешаването на генералните проблеми. Преди нея сме имали само двама други спортисти на годината, уличавани с допинг - щангистите Валентин Христов и Гълъбин Боевски. Дано си останат само двамата.

 

Източник: standartnews.com