Защо лешоядите обичат лалугери

Роят се организациите, превърнали любовта си към природата в любов към еврото

Проверката на главния прокурор трябва да установи и по-охолен ли стана животът на царския орел

Да приветстваме главния прокурор Сотир Цацаров за предстоящата проверка на така наречените еколози от коалиция „За да остане природа в България”. Върховната административна прокуратура /ВАП/ „потвърждава съмненията в законосъобразността” в изхарчването на близо 1,5 милиона лева по три европроекта от едни защитници на природата, чиято любов и дейност силно замирисаха на далавери след поредица от публикации на „Труд”.

Слава Богу, Сотир Цацаров чете вестници. Хейтърите, които не го ценят, да отидат да целунат Тома Белев. Може и съпругата му Веселина Кавръкова, шефка на неправителствената организация WWF-България. Тя е по-красива - Веселина Кавръкова. Няма как да не станеш красив, ако общуваш по всякакъв начин с Тома Белев. Или с европейски пари. Красиво допълвани от българския бюджет.

ВАП ще трябва да установи как и защо родните красавци, по-известни като еколози, са взели /усвоили/ половин милион лева за 60 лалугера /на 6 януари т.г./ Два дни по-късно любителите на лалугери разширяват предмета на чувствата си. За един милион лева започват да мътят яйца на костенурки. Зелените /но не във финансов смисъл, където се явяват печени/ получават на 12 януари още 430 000 лева. В проекта е обявено, че ще се погрижат за природата с всички сили, прийоми, действия, сътрудници, мрежи и други устройства.

Големите пари почват да пълнят гушите на т.н. природозащитници, много преди обществото да осъзнае/узнае/ генералната любов на еколозите към природата и към нас, човешките екземпляри, защото, както и на Тома Белев е известно, ние сме деца на природата. Ако не и на някой друг.

Информациите изплуват по-късно, когато европейската политика заставя нашето екоминистерство да не си крие субективните чувства към избраните ползватели, а да почне да ги публикува в медиите, за да има прозрачност. Точно по това време организациите, превърнали любовта си към природата в любов към еврото, почват да се роят. Регистрират се сдружения, коалиции и други колективни бардаци, които чрез сигурни източници в нашето екосвърталище се добират до информация за европейска щедрост и конфиденциална конкурсна дейност. Всеки следващ министър поощрява тази политика, защото става дума за европейски пари и за повече реверанси към благодетеля, нямащ никаква представа как, след като са усвоени, бюджетните средства добиват реалия. Тоест – ефект. Ефектът засега е, че Банско има още един лифт, а Витоша е световноизвестна ски дестинация.

На първо време е достатъчно проектите да спечелят доверие/и парите/. Явяват се майстори на формулировките, доводите, законовите извлечения. И Брюксел, с цялата си мощна чиновническа апаратура, започва да им вярва. Така се стига до абсурдни за широкия кръг любители на природата проекти. „Труд” огласи „Възстановяване популацията на лалугера като основен елемент за поддържане на благоприятния консервационен статус на приоритетни тревни хабитати и популации на хищни птици в природен парк Сините камъни.” Край на цитата. Между бенефициентите е и „Кале ауто” ООД. Тая същата фирма, която осигури скъпите джипове на министерството на земеделието. Логично. Как ще се гонят, броят, наблюдават и популират лалугери без джипове!

Големите амбиции за повече лалугери се разраства от 2009 година насам. Защо такова внимание към тези невинни животни? Защо толкоз пари и толкоз джипове? Защото нещастните гризачи се явяват основна храна за царския орел, ловния сокол, египетския лешояд, скалния орел и други грабливи птици, които несъмнено трябва лично да отнесат благодарствените си писма до Брюксел. Широката публика и досега не е известена колко сношения са се случили между лалугерите, колко от тях доброволни, сполучливи, т.е. колко лалугерки са щастливо обременени с бъдеща продукция, къде се е разселила тя, в крайна сметка колко месо е доставено в супермаркета на грабливите птици и колко килограма от доставената стока е щампована с програмата на Брюксел. Тоест, дадоха ли повече рахат парите на Европа? Нахраниха ли повече египетски лешояди с местна продукция? Колко пък повече лешояди, орли и соколи се родиха благодарение на осигурената лалугерска популация?

За друга проектова конструкция, наречена „Възстановяване и опазване на благоприятното състояние на защитени видове в защитена местност Алдомировско блато и защитени зони в Сливница и Драгоман”, Брюксел отпуска на нашите природозащитници 780 507 лв. За да не остане назад в чувствата си към Брюксел, българският бюджет дава допълнително 137 737 лв. След щастливото съешаване на всички документи, след усвояването на парите, нашите почват да копаят дупки за лалугери върху терен от 9 дка. Трябвало да се погрижат и за яйцата на костенурките – със слънчеви панели, които да топлят мътилните гнезда. Проектът включва и поилки за влечугите, задължава и преброяване на риби и безгръбначни в Алдомировското блато, повдигане гнезда на птици, улов на дардавици.

Родните безгръбначи, консумиращи благините на Европа, продължават с още и още проекти. Например „Планове за действие за глухар, трипръст и белогръб кълвач”. Над 370 хиляди лв. от ЕС. И над 65 хиляди от държавния ни бюджет. Тези пари се дават с убеждението, че българската трапеза е несъмнено богата на дивеч и други протеини, та на гледачите на глухари се дават излишъци. Спорна позиция. Тома Белев и композиция веднага ще ни нарекат популисти. Че ако българската трапеза е все още бедна, защо трябва да бъде бедна и трапезата на белогръбия кълвач!

След кратката възстановка на делата на „За да остане природа в България” се установяват само 44 милиона лв., които е получила екокоалицията. Другите средства са заседнали някъде по конструкцията, притаяват се и се ползват с висше министерско затопляне на яйцата.

Затова благородните намерения на ВАП не трябва да се ограничават само в „усвояването” на европейските средства. За усвояването им зелените печени експерти ще предоставят документи всякакви. И от хралупи ще ги вадят. И лешояди от Египет ще докарат.

Разпоредената от главния прокурор проверка трябва да подмине документалната блатна материя. Да отиде нататък, в реалността. Не как са усвоени парите по фактури! А доволна ли е природата? Каква е популацията на лалугерите. По-охолен ли стана половият живот на царския орел. Колко още орлици задоволиха нагона му. Понася ли протеините на българския лалугер.

Вярно, към проверяващите ще трябва да се причислят експерти. От БАН и други институти. Вярно, така разширената проверка на ефекта от европейските програми по нашите балкански ширини ще усложни работата. Обектите трябва да се проследят, преброят, да преминат през лаборатории, прегледи, за да се докаже състоянието им, жизнения им тонус, готовността за популация. Нека контрольорите от Министерство на финансите си изпълнят задачите като съвестни експерти. Но без истински биолози и познавачи на птичия свят проверката ще се съсредоточи във фактурите. А крайният резултат е по-важен. Току-виж сме отгледали повече лешояди, отколкото можем да понесем.

 

Източник: trud.bg