Сирийската авантюра на Путин приключи. Възобновява украинската?

Свят

15-03-2016, 07:13

Снимка:

newsader.com

Автор:

Александър Сотник, Newsader

Всичко от Автора

“Задачата, поставена пред Министерство на отбраната и въоръжените сили, изцяло е изпълнена. Ето защо заповядвам на министъра на отбраната, да започне изтегляне на основната част от нашата военна група в Сирийската арабска република”, заяви вчера президентът на Русия Владимир Путин на среща с министъра на отбраната Сергей Шойгу и външния министър Сергей Лавров.

По думите на Путин, по време на военната операция в Сирия, руските военни са показали професионализъм, като са осъществили всички поставени задачи.

Всъщност натренираха се.  Като цяло “треньорът” остана доволен и реши да изведе военните части от Сирия. Но това не означава, че ще спаси Асад. Най-вероятно сирийският диктатор е обречен или ще посрещне спокойно старините си в наскоро придобит имот в Подмосковието. Изтеглянето на руските военни от Сирия обаче, е остър завой в геополитическите интереси на Путин - от района на Близкия изток в друга зона, с последващо прегрупиране на силите и пропагандно съсредоточаване на избирателите.

Ясно е, че Кремъл няма нито сили, нито средства да води две войни. Отчитайки общественото мнение, чекистите стигнаха до извода, че руснаците не подкрепят военната намеса в Близкия изток. Сирийският манталитет е чужд за тях, а като цяло болшинството от руския народ се пита: ”Сирия е далеч, и защо, по дяволите, се месим”. Достатъчно наиграл се на “въздушния бой”, гарниран с бомбардировки, Путин нявярно реши да премести фронта по-близо. И до границата, и до руския манталитет. В допълнение, международната общност заговори усилено за безчовечността на бомбардировките на Путин в Сирия, и ако бъде даден ход за разследване на тези му действия, то нищо чудно “стратегът” да последва съдбата на Кадафи и Хюсеин. 

Каква ще е следващата военна цел на Путин? Можем да предположим, с почти абсолютна сигурност, че вече е определена.  Режимът на Путин гарантира война - с Украйна ли, с Турция или Прибалтика, или дори Беларус, което на пръв поглед изглежда абсурдно? Но не беше ли не по-малко абсурдна идеята за евентуална война с Украйна  само преди три-четири години?  Доколкото властта на Путин се крепи основно на насаждане на постоянно  военно напрежение, първото което идва на ум е възобновяване на военните действия в Донбас, с участие на бойната авиация и най-големите военни подразделения. И в крайна сметка какво? Пилотите се натренираха и вече са напълно готови ефективно да бомбардират украинките градове….

 

Превод: Bulgariautre.bg