Индивидът

Научете се да уважавате големите си сънародници. За да бъдете и вие големи

Онзи ден Асен Букарев, бивш футболен национал, преминал през столичните грандове ЦСКА и “Левски”, ме попита следното: “Какво мислиш, че щеше да стане с Гунди, ако бе останал жив до днес?” Помълчах, а после двамата просто констатирахме, че вероятно е щял да бъде повален от българската жлъч. Както повечето заслужили нашенци. Във всички периоди на новата ни история.

Два часа по-късно във фейсбук се пръкна пост на индивид, който със сигурност ще остане анонимен завинаги. Просто защото индивидът с поста не може дори да бъде стравнен с троха спрямо великаните, по които се опита да плюе. Индивидът нарече изключителни български спортисти “проститутки” и добави още няколко епитета. Понеже имат мнение и подписали някаква декларация. В нормална държава индивидът щеше да бъде даден на съд. Но личности като Стефка Костадинова, Боян Радев, Илиана Раева, Наско Сираков, Радослав Янков, Ваня Гешева, Екатерина Дафовска, Йорданка Благоева, Мария Гроздева, Станка Златева, Владимир Николов, Димитър Бербатов, са толкова големи, че убеден съм - дори няма да забележат трохата.

Думите обаче остават. Казват, че този индивид имал кауза. Други пък споделят, че покрай въпросната кауза индивидът и нем, подобните се докосвали до огромни суми от хазната.

Ако пък каузата е толкова важна, защо индивидът не се изправи очи в очи със спортистите и да им рече какво мисли за тях?

Може би защото анонимните люде трудно намират общ език с великите. Или пък има нещо друго…

По Трети март в София дойде един бивш световен шампион по бокс при тежките. Човекът е депутат и беше пратен на партийно събрание, но покрай него се видя с братя Пулеви. Като се абстрахирам от мотивите и визитата на Валуев, ще се съглася напълно с една негова препоръка. Руснакът каза: “Научете се да уважавате големите си сънародници. За да бъдете и вие големи”.

Не става товарищ. Очевидно тая работа не е за нас!