Лагерите стават градове на бъдещето

Вълната мигранти провокира архитекти

Правителствата трябва да спрат да мислят за лагерите за мигранти като места за временно настаняване, казва Килиян Клайншмид (55 г.), работил 25 години за Агенцията по бежанците в ООН. Доскоро германецът ръководеше втория по големина в света бежански лагер - “Заатари” в Йордания, но вече е частен консултант.

В “Заатари” сега живеят над 85 000 души, почти всички сирийци. По-голям от него е само “Дадааб” в Кения, където има 330 000 души. Създаден през 2012 г., “Заатари” постепенно се превръща в град - с ток, комуникации, заведения. Според Клайншмид това е бъдещето и в Европа, към която прииждат милиони.

Германецът напомня, че на Стария континент има достатъчно обезлюдени зони заради преместването на хората в големите градове, но и заради по-трудните климатични условия. За пример дава Южна Италия и подобни места в Испания, които биха могли да се съживят икономически с пристигането на мигрантите. Спецът държи да ги нарича точно така, защото според него те са бежанци, докато са в страни, съседни на Сирия, а ходът им към Европа ги превръща в хора, търсещи икономически блага, а не закрила. И точно заради това трябва да се гледа на тях като на работна ръка.

 

“Статистиката на ООН показва, че средният престой в бежански, респективно мигрантски лагер, е 17 г. - акцентира германецът. - Първата работа на тези хора, щом се настанят в такова място, е да се обадят на близките си и да кажат: “Ние успяхме.” Тоест първата нужда е от средства за комуникация, а после от достъп до вода, ток и т.н. Клайншмид отива и по-далече - в лагерите всъщност може да се работи. Той вече е направил това в “Заатари”, където почнал с работилници, използващи 3D технологии.

“В Германия има 600 000 свободни работни места, които веднага могат да бъдат заети от новопристигащите”, смята Клайншмид и посочва, че за мигрантите ще трябват жилища - около 300 000. Ситуацията вече провокира архитекти и дизайнери и започнаха да се появяват проекти за мигрантски жилища, които надскачат традиционния фургон. Нищо чудно скоро да видим конкурси за дизайн на мигрантските лагери, още повече, че все повече се налага понятието хуманитарна архитектура.

Летище става лагер за 7000 души

7000 мигранти трябва да бъдат настанени във вече неработещото берлинско летище “Темпелхоф”. Решението е на градските власти, а първите търсещи убежище вече обитават един от хангарите. Големи местни общности обаче не са съгласни с идеята и искат районът да продължи да се използва като зона за отдих. Засега планът е бежанци да живеят в хангарите до 2019 г., а след това сградите отново да се използват за концерти и снимки на филми. А сред най-известните, снимани там, е “Игрите на глада”.

 

Източник: trud.bg