Руснаците мечтаят за българската свобода

Една година след убийството на опозиционния лидер Борис Немцов Москва вече не е същата. Хиляди московчани почетоха паметта на демократа Немцов и така изразиха своята воля да продължат борбата си срещу Кремълския авторитарен режим. Гражданите скандираха:  „Русия ще бъде свободна!“ и „Свобода за Русия“.

Борис Немцов бе застрелян на 27 февруари миналата година недалеч от Кремъл. Разследването на убийството насочи към „чеченска следа“ и така потвърди съмненията за задкулисните отношения на  двамата приятели – чеченският лидер Кадиров и руският президент Путин. И двамата имаха интерес от ликвидирането на Немцов, независимо от официалните изявления. Това е мнението на московчани, които все повече разбират, че Русия не е свободна държава и е изцяло зависима от едноличната воля на човека в Кремъл.

Бях на шествието и имах възможността да разговарям с моите сънародници. Споменах пред неколцина от тях, че съм кореспондент на българска медия и чух тяхното мнение за България. Семьон Егоров от Химки  сподели, че Русия е много далеч от демокрацията в България: „Трябва да минат много години, за да могат нашите граждани да постигнат поне част от правата и свободите, които имат днес българските граждани. „ Николай Фьодоров бе още по-категоричен: „България, каза той, извади голям късмет, че се отърва от нас и стана част от нормалния свят. Защото ние тук не сме като нормалните хора. Непрестанно заплашваме света, водим войни, окупираме най-близките до нас държави, мразим всички и всичко. Срам ме е, че представлявам такава нация.“

Всички, с които разговарях бяха единодушни, че руската агресия срещу Украйна е най-голямото военно престъпление след края на втората световна война. И допускаха, че една от причините за убийството на Борис Немцов е именно неговото несъгласие с политиката на Кремъл по отношение на Украйна, политика, която продължава и днес, и води до изолацията на Русия от нормалния свят.

Елена Никаноровна плачеше. „Не мога да не плача – каза. Що за държава сме, която убива своите най-достойни синове. Така при оня главорез Сталин убиваха и изпращаха в лагери най-умните, най-честните хора на Русия. А Путин се гордее със Сталин. Защо го прави, милиардите ли му се виждат малко, какво му беше крив един такъв обаятелен политик като Немцов? Нямам думи. Станахме за срам на целия свят!“ 

Дълбоката икономическа криза и политическата изолация, в която управляващите в Москва вкараха Русия не може да не се отрази на общественото мнение. И независимо, че почти всички медии са контролирани или финансирани от властите, независимо от денонощната антиевропейска и антиамериканска пропаганда, все повече хора разбират, че Путин води нашата държава към тотална изолация и катастрофа, че истинският „враг“ не е в Брюксел или Вашингтон, не е в Анкара или София, а в центъра на Москва, в Кремъл.

 

Източник: Век21Прес