60 години от „тайната реч“ на Хрушчов

Свят

26-02-2016, 20:12

Снимка:

nnm.ru

Автор:

faktor.bg

Всичко от Автора

Обявява зверствата на Сталин, спира култа към личността

Думите на съветския лидер дават тласък на унгарските и чешките събития срещу мракобесния комунизъм

Точно в 0,0 часа на 25-ти срещу 26 февруари, преди 60 години Никита Хришчов преобръща колелото на комунистическия свят обявявайки зверствата на Сталин и ужасите на неговата диктатура. Знаковото събитие се случва на Двадесетия конгрес на КПСС. На 25 февруари, малко преди полунощ, всички чуждестранни гости и ръководители на комунистически партии от други страни били помолени да напуснат залата. Точно в нула часа Хрушчов се качил на подиума да говори пред 1400-е съветски делегати. Твърди се, че речта му предизвикала потрес у всички присъстващи.

Призори на днешния ден преди 60 години, Хрушчов разкрива, това което е било скрито под името „таен дискурс“/„тайна реч" на събрание, забранено и за пресата. В продължение на четири часа съветския ръководител разбива репутацията на Сталин. В мемоарите си Хрушчов отбелязва: „ Конгресът ме слушаше в пълно мълчание. Както се казва в поговорката, можеше дори летяща муха да се чуе. Беше толкова внезапно и неочаквано.“ Той казва на делегатите:

„Точно тук Сталин показа множество пъти своята нетолерантност, своята бруталност и злоупотребата си с властта… Той често е избирал пътя на потисничеството и на физическото унищожение, не само срещу своите истински врагове, но също срещу хора, които не са извършили никакво престъпление спрямо Партията или съветското правителство.“

След тази знаменита реч Хрушчов започва ликвидирането на “култа към личността на Сталин” и се опитва да въведе демократизъм в тоталитарната система. След Двадесетия конгрес на КПСС освобождава всички политически затворници, осъдени по времето на “култа към личността”. Въвежда определен ред и започва да осъществява контрол върху работата на органите за Държавна сигурност. Под ръководството на Хрушчов съществува относителна творческа свобода за интелектуалците. 

Хрушчов смята, че СССР може да настигне запада и не съзира никакъв проблем в това да позволява на гражданите да виждат западните постижения. За разлика от Сталин, Хрушчов пуска съветски граждани да пътуват и разрешава чужденци да посещават държавите от Съветския съюз. През лятото на 1957 г. в Москва е организиран Шестият световен фестивал на младежта и учениците, като Хрушчов изисква от членовете на Комсомола да „прикриват чуждестранните гости от нашия натиск“.

Тайната реч оказва широко влияние в цялата социалистическа система. Тя един от факторите за бунтовете в Полша и за унгарската революция по-късно през годините, а през юни същата година защитниците на Сталинград организират бунтове в продължение на четири дена в родната им Грузия, за да поискат оттеглянето на Хрушчов и заместването му от Молотов. На съвещания, където тайната реч е била прочетена, комунистите осъждат по още по-язвителен начин Сталин (и Хрушчов) и дори искат многопартийни избори. Четиридесет години по-късно, след падането на Съветския съюз, Горбачов поздравява Хрушчов, за поетия политически риск и за това, че преди всичко се е показал като „човек с чувство за морал“.

 

Източник: faktor.bg