Русия – поредно затягане на коланите

Българите трябва да са щастливи, че намериха далеч по-достойно бъдеще за своята страна

Антинародната политика, която от няколко години води Кремъл, все по-силно се отразява на доходите на обикновените руски граждани. Олигархията натрупа по време на управлението на Владимир Путин несметни богатства, но доходите на гражданите само за една година са паднали с над 6%. Песимистични са прогнозите и за следващата 2017 година. Средната месечна заплата е 32 000 рубли или около 750 лева. Но с оглед на покупателните възможности и спрямо ръстът на цените тази заплата е спаднала с 6,1% в сравнение с миналата година. Падането на заплатите е рязко, но не може да се нарече неочаквано. Това е мнението на икономическия анализатор Александра Суслина. Според нея Русия се „намира в дълбока криза и ние нямаме инструменти за борба с нея, независимо от оптимистичните твърдения на правителството“.

Все по-големи стават негативните очаквания на населението, но и реалностите на пазара не помагат за подобряване на настроението: цените растат, заплатите падат, много бизнесмени са разорени вече, а наемните работници губят своите трудови места.  Задава се истинска катастрофа и тук лозунгите в подкрепа на Путин, акциите в Сирия, ръмженето срещу Запада няма да помогнат.

Според последните проучвания на Левада-център песимистичните прогнози, които споделя масово вече руския народ не удивляват експертите. 53% от руските граждани смятат, че ситуацията ще се влошава още повече. По въпроса за причините за това положение моите сънародници разсъждават с понятията от съветските времена: виновни са американците и Запада, украинските „фашисти“, „вековния враг Турция“ и дори „световния еврейски заговор“. Но все повече хора разбират, че причината е неадекватната на съвременния свят външна политика на Кремъл. И затова много руснаци търсят възможност да избягат от Русия и посоката е все към западна Европа и САЩ. Което означава, че те не вярват на официалната пропаганда предназначена да зомбира главно бедните слоеве от населението.

Провалът на руската икономика и на доходите изглежда наистина като катастрофа. Заплатите са се сринали с повече от 50% през последните няколко години.  Светлина в тунела няма. Агресивната политика, която нашите управници водят срещу Украйна, Европейския съюз и особено безумните бомбардировки в Сирия, при които загиват и много невинни хора, и които целят да увеличат бежанския натиск към Европа, няма да доведат до нищо добро нашата страна. Стягането на коланите продължава и ако пиша тези редове то е, за да не хранят никакви илюзии в България спрямо политиката на Кремъл. Тя е вредна за руския народ, опасна за Европа и целия свят, и българите трябва да са щастливи, че намериха далеч по-достойно бъдеще за своята страна ориентирайки се навреме към Западна Европа. За съжаление управлението на Путин върна Русия с години назад и сега, както ми казват открито мнозина мои съграждани,  ще трябва да настигаме дори българите, познавайки добрите ми чувства към българския народ.

 
Източник: Век 21 Прес