bTV призна: Репортажът за лифтовете е неточен

Общество

17-02-2016, 20:31

Снимка:

Витоша ски

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

"Витоша ски" реагира на репортаж на bTV. От компанията предлагат на всеки желаещ да наеме лифтовете от тях за срок от 5 години

"Витоша ски" реагирала на репортаж на bTV за състоянието на съоръженията и възможностите те да бъдат поддържани, излъчен тази сутрин. От дружеството предлагат на всеки желаещ да наеме лифтовете от тях за срок от 5 години.

"Становището на „Витоша ски" АД е, че само с подмяна на съоръженията с нови и подобряване на логистиката между тях, ще може да се отговори на съвременните най-високи изисквания за опазване на околната среда, качество на услугата и като цяло интересите на обществото. Ако друга компания или физическо лице смятат, че могат да постигнат тези цели със старите лифтове, ние сме готови да им предоставим тази възможност", пишат от дружеството.

 

Акцент в становището на “Витоша ски” е уточнението, че “Романският лифт” е произведен от “Фив Лил Кол” и репортерите на bTV най-вероятно са били подвени, подлагайки на “кръстосан разпит” Александър Берар говорител на “Пома”.

 

Припомняме, че репортерът на bTV няколко пъти настойчиво попита говорителя на “Пома”, търсена ли е тяхната компания от  фирмата-оператор на лифта.

В материала бе акцентирано и, че екипът на bTV e изненадан от факта, че французите са информирани за съдбата на лифта и знаят, че той не работи от 4 години.

Оказва се обаче, че компанията "Пома" не е производител на съоръжението.

 

Ето и пълния текст на становището на “Витоша ски” АД:


Становище по повод излъчен репортаж в сутрешния блок на БТВ (17.02.2016 г.)

 

По повод излъчения репортаж относно възможностите за ремонтиране на „Романския лифт“ на Витоша, правим следното уточнение:

„Романският лифт“ е построен от FIVES LILLE-CAIL (Фив Лил Кол). Това е единственото съоръжение, което е изградено от тази фирма на територията в страната. Фирмата FIVES LILLE-CAIL няма нищо общо с френската фирма „Пома“, която е специализирана в изграждането на такива съоръжения. Всъщност, видно и от снимката на Романския лифт, производител е не ПОМА, а френската компания "FIVES—LILLE-CAIL" (Фив Лил Кол).

Компанията е с 200-годишна история. През 2001 година е продадена на нейния главен акционер Париба и напуска борсата. През 2008 сe преименува на "Фив - Солиоз”  и развива международна дейност в повече от 30 страни в света.

Освен факта, че фирмата е сменила предмета на своята дейност, построеното през 1968 г. съоръжение е изключително старо и вече опасно, то минава по трасе, в което целогодишно има бурни ветрове. По тези причини, вместо да търсим възможности за ремонт на 50 годишно съоръжение, смятаме, че при промяна на законодателството, трябва да се изгради ново съоръжение, отговарящо на всички световни стандарти за безопасност.

В тази връзка настояваме в същия час и в същото предаване да бъде отразено настоящото становище. Смятаме, че репортерите на БТВ са били подведени, защото във форумите в интернет се твърди, че „Романският лифт“ на Витоша е произведен от френската фирма „Пома“, нещо което както се разбра от текста по-горе не е вярно! 

Името на лифта „Романски“ е получило публичност, защото в близост до него е паметникът на загиналия през 1931 г. скиор Павел Романски.

Повече информация за фирмата Co De Fives Lille:
http://www.bloomberg.com/profiles/companies/BK:FP-co-de-fives-lille
https://fr.wikipedia.org/wiki/Fives-Lille
http://www.fivesgroup.com/about-fives/fives-at-a-glance/governance.html


Източник: bTV