Въпреки подвеждащите въпроси, хората категорично се обявиха “За” изграждане на втори кабинков лифт в Банско

Това сочат резултати от провежданата bTV анкета “Трябва ли да се изгради втори кабинков лифт на Банско “

Анкетата бе публикувана от медията преди три дни и към момента резултатите от гласуването са следните:

- Да, само един не е достатъчен - 51%

- Да, но само при положителна екооценка - 6%

- Не, това ще навреди на Национален парк „Пирин” - 26%

- Не, Банско и без това е презастроено - 16%

- Друго (посочете в коментар) - 1%

Резултатите от анкетата показват, че въпреки подвеждащите въпроси, хората категорично са “за” изграждане на втори кабинков лифт в “Банско”.

 

 

Като аргумент, в коментар гласувалите посочват:


“Аз съм скиор от близо 20 години и мога да ви кажа, че хората които караха ски в България преди 20 г. бяха с 2/3 по малко от сега, а пистите не са се увеличили много. Да не говорим за чужденците които са многократно повече. Да писти и лифтове до безкрай не можем да строим, но трябва да се използват даденостите от природата. Все пак в Бг. има около 150 км реално писти другото е ски пътища и пътеки, за сравнение в Австрия има около 13 000 км. Да имат повече планини но разликата е огромна. Днес аз и моите приятели сме разочаровани от това което предлагат българските курорти и резултата много прост - отиваме чужбина и там харчим хиляди пари вместо в България. Същото правят много други българи, просто защото няма добри условия за ски в България. За това напълно подкрепям да се развива ски туризма и то не само в Банско а навсякъде. Все пак има достатъчно планински масиви в които няма дори възможност да се правят писти. А така наречените природозащитници искам да попитам защо не говоря за незаконната сеч по принцип. Защото се реже безразборно и навсякъде в България.”


“Не знам защо задавате въпрос, който има един единствен възможен отговор. Някой прави ли си равносметка, че малките населени места се обезлюдяват от година на година, всичко се съсредоточава в големите общини, областни градове и най-много в столицата. Какво е Банско и Разлог ? - малки провинциални градове, в които единственият поминък е туризма и фирмите обслужващи туристическия сектор. Без туризма района щеше да прилича на всички останали малки градчета след затварянето на едрата промишленост, която изхранваше населението. А именно, призрачни градове с висока престъпност и непрестанни кражби. Това ли целите ВИЕ еко активистите ? Ежедневно ставаме свидетели на масова СЕЧ в един или друг район на България, за което НИКОЙ не прави протести. ЗАЩО ? Някой прави ли си труда да си спомни какво се случваше от 1990 до 2001, преди да се изгради новата ски зона. Навсякъде цареше масова сеч и кражба на дървен материал, защото това беше един от малкото варианти за изхранване. Колко поражения претърпя планината тогава в сравнение с изграждането на ски зоната ? Никой не казва че изграждането на нов кабинков лифт не може да се направи законно, може разбира се, но трябва воля. Проблемът е че напоследък самото повдигане на темата за втора кабинка и мигновената реакция на еко организациите ПРОТИВ, навежда на мисълта че еко организациите не се интересуват от нищо друго ОСВЕН ДА БЛОКИРАТ развитието на Банско. А това ще доведе до ОЩЕ фалити на местен бизнес. Да, от изграждането на нова кабинка ще спечелят най-много големите, винаги и навсякъде това е било така и ще бъде така, това е ФАКТ, но също ФАКТ е че те предоставят работни места. Туризмът е един от малкото отрасли с бъдеще за България. Не всички могат да се реализират в IT сферата. Вместо постоянно да се спъва работата на едно или друго начинание, което е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се направи, в случая Втора кабинка в Банско, работете в посока която ще нанесе минимални щети на планината и максимални ползи за района и България. Защото това е Пътят.”

 

"С втори лифт много повече хора ще си позволяват да ходят там, на никой не му се чака в този студ. "


Относно саботажа на кръглата маса, организирана от Министерството на туризма, в коментари четем:

"Как е възможно да давате трибуна на този младеж, който очевидно няма нито един сериозен довод защо не трябва да се строят лифтове в прекрасните ни планини? Живея в столицата и трябва да съм щастлива, че живеят в полите на Витоша, но това не е така - не е така, защото планината не се използва рентабилно. Няма достатъчно лифтове, които да я развият с достатъчно писти за скиорите, няма достатъчно съоръжения, хижи или просто пейки. Била съм в много европейски столици, в които има директен лифт от града до планината, за да е лесно и екологично да я достигнеш. Как мога аз да се кача на Витоша, като съм бременна в 8 месец и искам да се разходя и да подишам чист въздух? Моля някой от природозащитниците да ми отговори: А - с кола, Б-с рейса, С - просто не се качвам. Обичам планината и точно заради това искам тя да бъде достъпна за мен и децата ми."

 

Хората, гласували с “не” в анкетата са изразили също позицията си в коментар. Ето и тяхната гледна точка:


"Ясно е, че цялата работа е за пари и за прородата на никого не му пука. Но тези, които си мислят, че така ще изкарват пари, се лъжат. Никога няма Банско да е конкуренция на големите курорти в чужбина. А и толкова ниски, с промените в климата, след няколко години няма да могат да си покриват разходите за машините за сняг. Ако някой иска да прави бизнес в България, трябва да привлича туристи и да рекламира с различна, непокътната природа, каквато в Швейцария и Австрия няма"

 

"Защо когато говорите за развитие на туризма в България, накрая винаги става дума за пари и унищожаване на национални паркове? Безумие е да се унищожи уникална, природа с хилядолетна история, в името на парите и удоволствието на шепа хора."