Червена мантра

Политика

22-03-2015, 15:42

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Станишев мобилизира БСП с подписка срещу заема

Вчера беше новолуние. Астролозите съветваха да седнем в приятна обстановка и да напишем на лист всичките си желания и стремежи.

Увлечени от астрологията се оказаха и лидерите на БСП. Като истинска червена мантра звучаха думите на лидера на ПЕС Сергей Станишев: "Нищо не е загубено. Всичко е в нашите ръце". В различен синтаксис и синонимна лексика темата с "не се отчайвайте, не вярвайте на социолозите" се повтаряше често-често в речта му пред съпартийците, събрани на брега на морето в препоръчваната за ритуала приятна обстановка на курорта "Слънчев ден".

За да подсили заклинанието си, Станишев се върна чак до далечната 1999 г., когато социолозите обещавали 6 кметски места на БСП, а партията получила 90. И дори още по-назад във времето - с цитати от Уинстън Чърчил, гарнирани с някои по-свежи примери от световната история.

Към мантрата президентът на ПЕС добави и доза мистичен страх: имало риск местният вот да се превърне във "вътрешнопартийна касапница". Последваха и няколко доста цинични тези: парите за саниране, всъщност били за купуване на гласове, а ремонтите на улици, кооперации и нови градинки нямали значение в условията на епичния политически сблъсък, който ни предстои през есента. В същото време Михаил Миков посъветва съпартийците да издирят местните проблеми по общини и да предложат теми за референдуми. "Ние няма да правим референдуми, но ще посочим на хората проблемите им", побърза да уточни председателят на БСП. Като в онзи стар социалистически виц, в който грузинец търсел овен за сватбата на сина си, но получавал от съседите си само съвети къде да го търси. Когато се възмутил: Мне совет не нужен, мне нужен баран!, получил логичен отговор: Но что ты, дорогой, мы уже 60 лет страна Советов, а не страна баранов!".