За бога, братя! Не си играйте с огъня!

Общество

09-02-2015, 21:47

Автор:

Мариян Тончев

Всичко от Автора

Помним емблематичнаta фраза на премиера Попов, призовал ни да не купуваме спекулативни стоки насред поредната икономическа криза, до която социалистите докараха държаваta. Към днешна дата този лозунг звучи поразително подобно. Но апелът е коренно различен.

Макар и отново да е необходим бърз и сериозен отпор на всички политически шарлатани, продаващи ни опасни илюзии и чудеса. Едно от тях е размахването на опасната заблуда колко богати били руснаците и как толкова ни обичат, че отгоре ни ще се излее златен дъжд секунди след като се хвърлим в задушаващата прегръдка на Кремъл.

Считам за безумие новините за запалени знамена на ЕС и развети черни флагове на „Ислямска държава“. Това в синхрон с времето, когато една-две искри са нужни, за да бъде подпален забравеният световен конфликт. Какво още трябва да се случи? Ще светне ли най-накрая червената лампичка?

Пределно ми е ясно, че не можем да спасим света. В кръга на шегата, тази роля е отредена отдавна на нашите братя на югозапад - македонците. Но индивидите изграждат държавата, а те от своя страна структурират глобалния геополитически пъзел. Можем ли с нещо да сме полезни на опазването на мира по света (колкото и наивно да звучи?

Можем, разбира се! За това е нужно решително и безкомпромисно заклеймяване на всякакви прояви, изтласкващи ни от адекватната позиция на цивилизования свят. Проруската и ислямистка пропаганда нямат място в пределите на държава–член на Европейския съюз и НАТО. Няма и да имат! Защото в крайна сметка България ни е по-мила от всичко.