Управляващото мнозинство е в процес на стабилизация

Политика

08-02-2015, 15:46

Автор:

Институт за дясна политика

Всичко от Автора

Месечен анализ на "Институт за дясна политика" - неправителствена организация, учредена в края на юли миналата година

"На фона на сложните вътрешно и външно политически събития, състоящото се от четири партии управляващо мнозинство изживява процес на стабилизация след първоначалния шок от влизането във властта. Към момента нормалното функциониране на кабинета не е подложено на риск и ако тази тенденция продължи да се развива устойчиво, шансовете за четиригодишен мандат на втория кабинет на Бойко Борисов ще нараснат значително. Като адекватно поведение може да бъде определено извеждането на стабилността като основен приоритет на управляващите. Това е знак, че правителството не подценява сложната вътрешна и външнополитическа ситуация и в същото време не надценява възможностите си за политическо действие. Във времена на турболенции и геополитически бури, стабилността може да се окаже една от най-ценните и търсени стоки, както на международния, така и на вътрешния политически пазар".

Този извод прави в последния си месечен анализ „Институтът за дясна политика" - неправителствена организация, учредена в края на юли миналата година, с цел да потърси съгласие между ГЕРБ и Реформаторския блок за необходимите реформи на бъдещо дясно управление. Тя обединява хора с академична насоченост, които симпатизират или са ангажирани в основните политически сили, свързани с десницата в България.

Според анализа, "началото на новия политически сезон беше белязано от поредния мониторингов доклад на Европейската комисия. Очакванията за унищожителен доклад спрямо България не се потвърдиха. Причината за това може да се търси най-вече в постигнатия консенсус между политическите сили по отношение на стратегията за съдебна реформа предложена от министъра на правосъдието Христо Иванов. Със сравнително мекия си доклад Европейската комисия поощри консенсусното поведение на основните политически сили и този знак трябва да бъде правилно разчетен от тях.

В тази връзка трябва да се отбележи политическия прогрес на правосъдния министър Христо Иванов. Той влезе в политиката като експерт и въпреки острите критики, които понесе докато беше министър в служебното правителство на Георги Близнашки, успя да се стабилизира на позицията си и дори да постигне сериозен политически успех с приемането на предложената от него стратегия в парламента с конституционно мнозинство от над две трети. Заслужава уважение и позицията на опозиционните БСП и ДПС, които подкрепиха стратегията на Иванов и по този начин дадоха знак, че са готови да участват пълноценно в реформирането на съдебната власт.

Съвсем закономерно мониторинговият доклад се оказа унищожителен за Висшия съдебен съвет. Най-високият орган на съдебната власт, в този си състав продължава да демонстрира неадекватност по отношение на изискванията както на българските граждани, така и на европейските институции. Поведението на ВСС показва, че реформирането на съдебната система отвътре ще се окаже по-скоро невъзможно отколкото възможно. В този смисъл като основна отговорност на политическите сили в следващите месеци ще бъде да изградят и наложат законодателна рамка за осъществяване на реформа в съдебната власт, като се съобразяват по-скоро с вижданията на българските граждани и европейските институции, отколкото с възгледите на висшите магистрати.

България и геополитиката

Във външнополитически план България се очертава като все по-важен фактор в контекста на конфликтите в арабския свят и Украйна. Сложността на геополитическата обстановка, в която се намираме, предоставя на страната ни редица възможности, от които трябва да се възползваме. Все по-видимо сложните отношения между САЩ и Европейския съюз от една страна и Русия от друга, дават възможност на България да се интегрира пълноценно в евроатлантическата общност. Посещенията, в рамките на една седмица, на американския държавен секретар Джон Кери, британския министър на външните работи Филип Хамънд и генералния секретар на НАТО Йонс Столенберг са ясен сигнал, че изолацията, в която се намираше страната ни през последните години е на път да бъде преодоляна. Причина за излизането на България от частичната международна изолация е недвусмислената позиция на българското правителството по отношение на евроатлантическите ни партньори и желанието на кабинета да участва активно в геополитическите процеси.

България и СИРИЗА

Като допълнителен външен фактор, който би могъл да окаже влияние на вътрешно политическите процеси в България може да се отчете и победата на неокомунистическата формация СИРИЗА на парламентарните избори в Гърция. Предвид радикалните и антиевропейски послания на тази формация, може да се очаква задълбочаване на кризата в Гърция, което да има определени икономически последствия и в България. Заедно с това, моделът на СИРИЗА може да предизвика различни обществени и политически групи да се опитат да изградят подобен политически субект и у нас. Гръцки сценарий по отношение на българската политическа система е заплаха най-вече за БСП, която рискува да бъде „изядена“ ако в България се появи аналог на СИРИЗА. Към момента социалистическата партия няма нито желание, нито потенциал да се превърне в извънсистемна формация, която да заеме нишата на крайнолевия и извънсистемен вот в България. Възможност за появата на нова радикална формация би се появила само при мащабен съюз между крайнолиберални и крайнолеви формации, които да защитават едновременно интересите на малцинствени и на изпаднали в крайна бедност групи в обществото".

"Институтът за дясна политика" анализира и състоянието на основните политически сили:

ГЕРБ и краткосрочните икономически мерки

Най-силното послание, което излъчи ГЕРБ през последния месец беше стартирането на кампанията за саниране на панелните жилища. Освен като директна мярка за постигане на енергийна ефективност, санирането на панелните жилища би могло да постигне и значителен краткосрочен положителен ефект върху икономиката. Със сигурност програмата ще раздвижи строителния бизнес, от което може да последва намаляване на безработицата и повишаване на доходите. В допълнение, санирането на панелните жилища може да се превърне и в най-ефективното предизборно послание на най-голямата партия в управляващата коалиция. Това е така, защото главни действащи лица в този процес ще бъдат общинските администрации, повечето от които се оглавяват от представители на ГЕРБ. Този фактор обаче би могъл и да се отчете и като рисков, защото при евентуални проблеми при процеса на провеждане на програмата за саниране, негативите биха могли да бъдат понесени от кандидатите и кметовете на най-голямата партия.

БСП опитва да излезе на светло

Шокът от двете последователни загуби на европейските и предсрочните парламентарни избори извадиха БСП от ритъм през последните няколко месеца. В последните дни на януари, по време на семинар в Пловдив, Столетницата излъчи първите си директни опозиционни послания, като част от лидерите й дори обявиха, че ще се борят за нови предсрочни парламентарни избори. Прави впечатление, че оживяването в редиците на БСП беше свързано с първата по-сериозна публична изява на бившия лидер на партията Сергей Станишев, който присъстваше на червения семинар. Към този момент БСП е поставена в менгеме между антисистемния пример на гръцката СИРИЗА и консервативния характер на собствения си електорат. Към момента не се забелязва отчетлива политическа фигура в рамките на левицата, която да извади БСП от образа й на системен играч. Искането за нови предсрочни избори на този етап е нереалистично и безсмислено, като се има предвид, че във всички публикувани социологически проучвания, партията има два пъти по-малък резултат от ГЕРБ. В същото време нито един от лидерите й не е в състояние да зададе реалистична алтернативна управленска формула. Като се имат предвид хладните отношения между БСП и ДПС, ако бъдат проведени предсрочни парламентарни избори, рискът БСП да изпадне в още по-дълбока опозиция е съвсем реален. В този смисъл социалистите би трябвало да ориентират опозиционния си хоризонт поне за четири години напред, като в първата половина на периода да насочат усилията си главно към организационното оздравяване на структурите и консолидацията си в рамките на партията. Трябва да се има предвид, че лидерският въпрос все още стои пред БСП и всеки опит за решаването му може да доведе до тежки сътресения в партията.

ДПС продължава да излъчва слабост

Потвърди се тезата на Института за дясна политика от месец януари, че ДПС е „заобиколен фактор“ в политиката, а лидерството на Местан става все по-спорно. Действията на движението от първите дни на новия политически сезон издават нервност и неспособност за формулиране на устойчиви политически послания. За пръв път в историята на партията, тя не е в състояние да събере подписи за вот на недоверие срещу кабинета. Искането на вот на недоверие срещу правителството заради изказвания на здравния министър Петър Москов може да се окачестви като елементарна тактическа грешка. Нежеланието на останалите опозиционни партии да подкрепят искането на движението внуши, че водената от Лютви Местан партия се намира в тежка политическа изолация и на този етап не е в състояние да взаимодейства с никой. С непрестанното си говорене и нереалистични прогнози и действия, самият Местан продължава да обезценява влиянието на партията. В този смисъл не е далеч времето, когато заради тактическите и стратегическите грешки на Местан, напрежението в редиците на ДПС може да достигне до степен на открит разговор за промяна лидерството и посоката, в която се движи партията.
В същото време прави впечатление обръщането на политическото говорене на движението в посока на ромската общност. Тази тенденция е на път да трансформира ДПС до степен, че партията да се превърне в основен изразител на интересите на ромската общност в България. Това практически променя фундаментално профила на партията и може да доведе до структурни проблеми по отношение на твърдия й електорат, който се състои основно от представители на турското малцинство и мюсюлманите в България. Сериозен е въпросът, доколко твърдият електорат на движението, който е консервативен по своя характер, ще приеме все по-ултралибералното и проромско говорене на Местан. Трябва да се има предвид факта, че в последните години ДПС устойчиво губи част от вота на българските турци и мюсюлмани, като го компенсира с гласове от махалите с ромско население. Тази тенденция може да се определи по-скоро като риск и заплаха за кондицията на движението, отколкото като възможност за разширяване на електоралната база.

Реформаторският блок се движи по ръба

В предстоящите месеци основната задача пред Реформаторския блок е да намери път за единна регистрация и общо явяване на местните избори. Ако партиите от блока се регистрират поотделно за местния вот през есента на 2015 година, то съдбата на формацията в този й вид след изборите ще бъде крайно неясна и заобиколена от рискове. Към този момент Реформаторите не излъчват енергия и желание за превръщането си в единен и дългосрочен политически субект. Засега формацията не е в състояние да формулира перспективи за съществуването си след края на настоящото управление. В отговора на този въпрос се крие и отговора на въпроса за начина, по който Реформаторския блок трябва да се яви на местните избори. И в началото на този политически сезон, въпросът за провеждането на съюзен конгрес, който да излъчи единно ръководство и лидерство на блока остава отворен.

Липсата на бързо и смело решение на този проблем може да доведе то практическа невъзможност поради недостиг на време за подготовка на местните структури за единно явяване на избори.

Патриотичният фронт се стабилизира след трусовете

Формацията има сложната роля да балансира антисистемните настроения на електората си с подкрепата за правителството. Основният аргумент на Патриотите срещу това противоречие все още остава изваждането на ДПС от властта. Въпреки трудностите и противоречията към този момент Патриотите са на път да преодолеят кризата, в която влязоха след подкрепата си за второто правителство на Бойко Борисов. Социологическите проучвания показват стабилизация на подкрепата за фронта, а скандалите в рамките на парламентарната му група сякаш приключиха с отделянето на Велизар Енчев от нея. Ако тази тенденция продължи и Патриотите се явят в този си вид на местните избори, възможностите за относителен успех ще бъдат съвсем реални. Ако форматът се запази и продължи да се стабилизира, той може да има далеч по-дълъг живот, отколкото се очакваше при създаването му.

АБВ се превръща в мост за консервативен електорат от ляво вдясно

Формацията излъчва стабилност и до момента действията на единствения й министър Ивайло Калфин могат да се определят като успешни. С участието си в управление лидирано от ГЕРБ АБВ се отдалечава все повече от възможността да събира крайно ляв и радикален вот. В същото време обаче формацията има възможност да печели консервативни и системни гласове от пространството, което до момента беше монопол на БСП. В перспектива АБВ все повече ще се превръща в мост, който ще води хора, до момента населявали лявото политическо пространство, но с консервативно-патриотични разбирания, към дясно консервативния спектър. Партията прилича на инструмент за легитимно преминаване на бивши социалисти в лоното на новата десница, без това да им носи задължително негатив на ренегати и отцепници. АБВ е най-яркият образ на трансформацията на българската политическа система, чието разделение вече не е по оста комунизъм – антикомунизъм, а по оста либерално – консервативно. По тази нова ос създадената от Георги Първанов партия притежава всички белези на консервативното начало, а не на либералното.

АТАКА е СИРИЗА с бели коси

Партията на Волен Сидеров ще се опита да извлече максимална полза от възхода на радикалната левица в Гърция. Много от тезите на Сидеров съвпадат с тези на СИРИЗА. Особено по оста на противопоставянето между ЕС и Русия. По всяка вероятност Сидеров ще засили още повече антиевропейското си говорене и ще го гарнира с още по-голяма доза крайно лява реторика. Потенциалът за растеж на АТАКА е силно ограничен от това, че фигурата на Сидеров е добре позната и дори овехтяла, за да може да расте извън границите на собствения си електорат. Все пак успехът на СИРИЗА със сигурност ще даде основания за мобилизация на твърдия електорат на АТАКА. Една от възможностите за бъдещо развитие на формацията на Сидеров е да бъде част от нова крайно лява коалиция, като се опита да събере маргиналните към този момент крайно леви движения, които вече не гравитират в орбитата на БСП.