Пълнолетието на българската десница

Общество

05-02-2015, 10:48

Автор:

Мариян Тончев

Всичко от Автора

Тонове мастило е изписано за значението на 4-и февруари. Акцентът (в повечето пъти) се поставяше на новото поколение в БСП и неговите смели първи стъпки. Ново като начин на мислене. Предполагам не сте забравили, че Виденов пое кормилото на столетницата ненавършил Христовата възраст. Той бе поставен там, за да служи на един определен клан в Партията, надделял категорично над своя вътрешен враг.

Новото се изразяваше в коренна промяна на дотогавашния политически курс. Заравяне надълбоко на илюзията "неутралитет" и ясна позиция в подкрепа на евроатлантическото ни членство. Дори критиците на днешния АБВ лидер са признавали през годините неговата роля за приемане на БСП в семейството на европейските социалисти. Не е преувеличено, ако кажем, че благодарение на Първанов неговият пръв опонент Станишев заема високия пост в Брюксел.

Това накратко пише в учебниците по Политология за голямата промяна по върховете на левицата. Но защо е пропуснат анализът на събитието от гледна точка на десницата? Точно тогава тя за първи път получи не завинаги, но не и за малко цялата власт. Дотогава само веднъж бяха спечелени национални избори. Помним добре с какво фиаско завърши мандатът на опита за кабинет „Димитров“.

Тази година се навършват точно 18 години откакто СДС изостави първоначално печелившата си коалиционна формула и се превърна в партия. После Иван Костов се превърна от смел опозиционер в мрачен властохолик, направил бърза и спорна приватизация на основното завещано от плановата комунистическа икономика.
Страната получи покана за членство в структурите на НАТО и ЕС, застанахме категорично зад западния свят в косовската криза, а Клинтън дойде в София.

Успехите са категорични, конфликтите и скандалите – безспорни. До миналата година по това време партиите, изнесли Прехода от дясната му част бяха изчезнали от политическата карта. Към момента СДС и ДСБ имат министри, депутати, представители в най-висшите ешелони. Дали им падна от небето, или спечелиха от лотарията – не знам. Очевидно, обаче, навръх своето пълнолетие малката десница получи шанс да оцелее.

От прочита на своето детство ще зависи решението на задачата. Ако се справят – добре и за България, ако загубят – губят само себе си.