Дянков и Прехода

Общество

04-02-2015, 18:20

Автор:

Мариян Тончев

Всичко от Автора

Няколко дни колегите от сутрешните блокове разкарват като панаирджийска мечка от телевизия на телевизия бившия финансов министър на Републиката. Не че има нещо лошо в това – някак странно рязко Дянков изчезна от политическата карта точно когато се разгаряше задкулисната завера и манипулация на БСП и опорните точки срещу кабинета „Борисов 1“.

Тъкмо се заговори за руска следа в безкръвния преврат и горепосоченият започна работа в голяма банка, известна с топлите връзки между нейното ръководство и Кремъл. Същата в момента май взе страна в търговския спор между фалиралия банкер и доскорошните му ортаци относно собствеността на един от телекомите. Но това вече е друг разказ за несвързани с настоящото изложение събития.

Умишлено споменах за северната връзка в Дянковата кариера, за да я отхвърля. Чел съм не една или две теории на конспирациите, според които привидно американският възпитаник се е кланял на две църкви, в следствие което е получил осребряване на индулгенциите. Пределно ми е ясно, че българинът обича да вярва в уж непознати на широката аудитория факти. Съвсем неслучайно графоманската литература за тайни общества и събития е най-продаваната на добре познатия книжен пазар в столицата. Имаме навик да обясняваме с нещо свръхестествено собственото си невежество и духовна нищета.

Така опитахме да тълкуваме ролята на Симеон Дянков в политическата история на страната в най-близкото минало. За разочарование на разбирачите по всичко и всички ще опитам да дам доста простичък извод. Ексковчежник номер 1 се оказа поредният пример на умен млад човек, потопен и претопен в маргиналната ни действителност. Той дойде с идеи за реформи и нововъведения, но се оказа заклещен между профсъюзи, мозъчни тръстове и обикновени популисти, които дяволски не желаеха да нарушат сключената помежду им омерта. И лека полека взе да прилича на другите. Факт лесно доказуем като гледаш дребните му заяждания на тема кой награждавал и кой не Цветан Василев. Като беше такъв борец за свобода защо не говореше преди 3 или 4 години? Защото не му е стискало. Да се бие паднал е лесно – така постъпват в България и Русия, но не и в цивилизования западен свят. Откъдето явно горепосоченият е научил знания за публичните финанси, но не и за публичното поведение.

Ето защо сме бедни и Преходът бе такъв. Ние знаем, можем, но всички положителни качества се заличават след първото окалване в кочината. А то е като дозата с хероин. Следва второ, трето и така до безкрай.