2015-та: годината на София

Най-накрая новото правителство каза и нещо за София. Разбирам Борисов – регионите са изостанали, самият той беше градоначалник и каквото да направи все ще му казват, че лобира за най-големия град у нас. В добавка Фандъкова е заместник-председател на ГЕРБ.

Ще си позволя да критикувам най-голямата партия – няма какво да криете, изтъквайки успехите на София и Бургас. Градоначалниците заслужават да бъдат похвалени, вярвам, че техният пример може да е заразителен и за колегите в Пловдив, Варна и Стара Загора – градовете, които са най-близо до успехите на горепосочените столици – държавна и морска (напоследък) такава.

Днес премиерът обяви, че сме съвсем близо до прословутия завод за преработка на боклука. Ще припомня на по-младите читатели за тази толкова стара тема. Проблемът с изхвърлянето на столичните отпадъци дори станаха част от арсенала на БСП и ДПС в кампанията преди парламентарен вот 2009 г. По онова време правителството умишлено саботира местната власт в столицата, вследствие на което улиците бяха заринати с боклуци. Бе направен груб опит за внушение на дясна София, но тя не се поддаде и червените получиха оглушителен шамар.

С течените на годините социалистите в общинския съвет правиха всичко възможно да прецакат нещата. Но днес стана ясно, че справедливостта възтържествува. И наистина министър-председателят ще изпълни обещанието, което даде на софиянци. За Станишев и комунягите остава да берат маковете. Разбира се, след активното мероприятие, което ще спретнат и този път. Протести, митинги, групи във Фейсбук, сутрешни блокове, този сценарий сме го гледали.
Той е слаб и некадърен. Финална оценка за което ще дадат столичани на местния вот през есента.