Уличната престъпност – тест номер едно за властта

Изминалата седмица мина под знака на поръчковите убийства. В Пазарджик и Пловдив бяха ликвидирани знакови за местната общност фигури. Все едно някой умишлено връща дивите времена от средата на 90-те. И то точно когато тръгнахме по правилния път.
Хвърлената ръкавица от престъпниците се явява тест номер едно за кабинета „Борисов“ 2. Сериозно предизвикателство, което ще покаже дали най-накрая държавата е по-силна от нарушителите на закона, дали е в миналото лафът от времената на Тройната коалиция – „Ако другаде страната си има мафия, у нас мафията си има страна!“
Вярвам, че виновниците ще бъдат разкрити. Но хората няма да са спокойни само ако щракнат белезниците по ръцете на една или друга организирана група. Знаем добре – престъпниците са като хидрата от приказката за Херкулес – отрежеш една глава, те изникнат още две. Или повече.
След убийствата, които са най-брутална демонстрация на безнаказаност и беззаконие е добре МВР да се захване с най-обикновената улична и битова престъпност. По адекватен начин, а не като Йовчев дето за пред камерите разкара няколко десетки жандарми за два-три дни по селата. И после старата песен на нов глас.
Визия, страгегия, реформи. И (ако трябва) силово налагане на закона. Кратко и ясно от какво има нужда държавата. Това критикуват и европейските ни партньори в безбройните си негативни доклади. Да видим дали сме взели нужните поуки. Защото от „продължаване напред“ по същия начин полза никаква.