Кой пали държавата?

Някак странно в часовете преди визитата на един от най-високопоставените световни политици зачестиха убийствата в София и страната

Не искам да влизам в теория на конспирацията, но събитията уж привидно взеха да следват логичен ход.
Петата колона на Москва получи празен чек – няма „Южен поток“, няма и далавера. Любимите им руснаци ги изоставиха за да правят бизнес извън ЕС – ще строят газопровод с Турция. Нищо учудващо, въпреки воплите и стенанията що не сме били на мястото на Ердоган. Ами защото не сме 70 милиона и освен това сме член на Съюза, получаваме фондове, за което и се налага да спазваме определени ангажименти.
Америка не беше длъжна да ни изпраща държавния си секретар за да покаже, че сме важни за евроатлантическите ни партньори. Отпадна страхът от изоставяне сами срещу гладната и ненаситна руска мечка, правеща отчаяни опити да преглътне костеливия орех Украйна.
Визитата на Джон Кери е ясен знак за близост и подкрепа. Посещението на американския външен министър е силен аргумент за разколебана България. Пътят ни е само един и той е на запад. За платените русофили остава или роненето на крокодилски сълзи, или да си бият камшика на изток.
Опасявам се, обаче, че те далеч не са се свили примиренчески. Когато спряхме „Белене“ Русия финансира февруарските протести срещу ГЕРБ, сега говорим за шистов газ и другите алтернативи на премахване зависимостта от Москва, след което последва ескалация на грозната улична престъпност в най-уродливи форми.
Очевидно свързаните с Путиновата диктатура кръгове са готови на всичко за да запазят хранилка, благодарение на която притежават десетки лостове (финансови и медийни включително) за влияние в неукрепналата ни демокрация. Но отсреща стоим всички ние, които едва ли сме щастливи от продължаващата вакханалия в държавата. Или веднъж завинаги ще въведем ред, основан на правото и върховенството на закона. Или най-накрая ще отрежем пъпната връв между Кремъл и неговите агенти. Или дим да ни няма и кой откъде е.
А иначе – добре дошъл, Джон Кери! Кажи ни истината за руснаците пак, ти знаеш как!