Одитори, банки, пирамиди, фараони

Циркът след фалита на КТБ продължава. Въпреки добрите действия на финансовото ведомство и БНБ някъде продължава да се къса нишката в бързото разкриване на истината за случилото се в Корпоративна банка. Особено след излезлите данни за топлата връзка между избягалия банкер и шефката на неговия одитор.

Дълго време се чудихме как може един от най-силните счетоводители в световен мащаб да не е видял дупката от 4 милиарда в трезора с отнет лиценз. Някакси не се връзваше компания с милиарди бюджет да рискува доброто си име заради някакви си рушветчета от мустакатия банкер.

Истината е зловеща – никой от чуждестранните шефове на одитора не е знаел за странните обвързаности на техния човек у нас. Не е нормално представител на подобен могъщ играч на световните финансови пазари да си ходи по рандевута и воаяжи с личния самолет на избягалия в Белград фараон.

Тяхна работа дали ще и искат сметка, но институциите час по-скоро трябва да се сезират за скандалното наказание на фирмата съзнателно проспала далаверите в КТБ. Как може санкцията да е сто хиляди лева, че те за един диван ИКЕА ги наказаха трикратно повече. Да не говорим, че кинтите за глобичката са джобни за тънещия в сръбско охолство Василев.

Ако има морал нека КФН преразгледа решението си. То е подигравка с измамените вложители и погубени съдби. Иначе някой май тия дни показаха какво се случва при заспал законен арбитър. И когато се прехвърляме с машина на времето в Дивия запад. За срам и позор на европейското ни членство.