Съдии под лупа

Доживях да похваля Висшия съдебен съвет! Най-накрая се съвзеха и разпоредиха проверка в съмнителните дела на най-големия съд в страната. Не съм юрист и не бих давал крайни заключения като френския посланик, но че проблем в СГС има бе очевидно за всички.
Или поне мирис на такъв. Не мога да приема за чиста монета обвиненията на служители към своята шефка. От практиката на подобни казуси сме се научили, че българинът и в 21-и век си е малко Андрешко – не обича държава, бирник, мрази да му се бърка в джоба. Нека компетентните органи на бюджетна издръжка си свържат работата. Нали затова ги дотираме ежегодно?
Дано истината за случващото се в единствената останала зад завесата власт у нас излезе наяве. Някакси дори министрите свикнаха да дават отчет за всяка стъпка в житието и битието си. Видяхме как под натиска на гражданското общество първенците могат да променят решения и назначения. Като че ли отдавна е забравено високомерието, с което политиците се отнасяха към простосмъртните още в часовете на изборната нощ.
Промяна в Темида, обаче, за огромно съжаление липсва. Хайде да оставим настрана евродокладите и липсата на присъди по знакови дела. Свикнахме си до болка с критиките на Брюксел, чак вече не им обръщаме внимание. Та какво ни беше наред в посткомунистическа България, че да имаме особени изисквания към съдебната власт. За дълги периоди тя ни беше най-малката грижа. Времето предполагаше цивилизационен избор, икономически преход, приватизация, НАТО и ЕС – все точки в полза на недобросъвестните задкулисни тарикати, успели да обладаят грубо магистратурата.
Дълго време мислихме, че никога няма да видим промяна, че няма как отвън да се пипне системата. Това е така, автономията на съда е основен гарант, че държавата ни е правова и демократична. От друга страна съм съгласен с аргументите на реформаторите – драма има, но не мисля че те могат да отидат по-далеч от обичайното политическо говорене.
Болният организъм може да се излекува само след подходящо лечение и антибиотици, осигурени от съставляващите го. От самите съдии и прокурори. Вчера те казаха „А“, да видим дали ще кажат и „Б“, а после цялата азбука във възходяща градация.