Почивката свърши, започва почивката!

Общество

29-12-2014, 14:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мариян Тончев

Всичко от Автора

Най-накрая свършиха почивните дни за Коледа. За да дочакаме следващата ваканция полагаща ни се по случай новата 2015-та. Между посочените периоди са налице два работни дни, в които вероятно ще се труди под 20% от наличната в държавата работна сила. После около Йордановден и Ивановден ще разпускаме за да си починем от почивката. Или пък ще допием, а рехабилитацията – после.

Вероятно няма друга европейска страна с чак толкова официални неработни дни. И като прибавиш отпуски плюс щедро раздавани болнични то ще излезе, че бачкаме има-няма три месеца по-малко от връстниците ни на запад. Ама иначе обичаме да мрънкаме как те имали кинти, защо все в нашия джоб не достигали средства.

Ами ще сме с изтънени портфейли, уважаеми, разбира се че все няма да са достатъчно парите. И пътищата ни няма да са като немските. Когато работим колкото швабите ще можем да си позволим 20 процента от техния стандарт на живот. Сега сме още по-надолу. Защото сме мързеливи и нетрудоспособни. Не произвеждаме, за да имаме претенции. Като искаме европейски доходи следва да предложим европейско отношение към труда. Дотогава ще сме в Третия свят. И затова няма да са ни виновни политици и правителства. А самите ние.

Сега наздраве да пием напук на врагу, щото сме идиоти, напук на себе си!