Гледай Германия, мисли за България

Над 15 хиляди души излязоха на демонстрация насочена срещу нелегално пребиваващите в Германия сирийци, иракчани, афганистанци. Наблюдавам отдавна процесите в Берлин и съм меко казано изумен от масовия характер на народното недоволство. След 90-те младежта драматично олевя. Национализмът и ксенофобията са почти забравени, а когато случайно неонацисти организират мероприятие, в него участват не повече от 500 души, атакувани от десетки хиляди антифашисти.
Тоест там е обратното на случващото се в България. Ако тук полицията хваща бръснатите глави да не бият протестиращите срещу расизма, в Германия агресията идва от левите групи системно чупещи главите на напомнящите им вината от Втората световна.
Не само немската младеж, като цяло в западните държави е много по-модерно да си антиглобалист и привърженик на Че Гевара. Виждаме най-редовно многохилядни демонстрации срещу бюджетните съкращения и орязване на социалните придобивки. Нашите  синдикати могат само да мечтаят за бройка каквато вадят по улиците профсъюзите от богатия Запад.
В Германия отдавна са намерили мястото на емигрантите. Те работят това което местните не желаят. Икономиката върви, хляб и място под слънцето има за всички. В това число както за африканци и "гости" от Близкия изток, така и по отношение на българи, румънци, граждани на бившите съветски републики и Югославия. Изведнъж, обаче, нещо накара внушителна група немци да забравят удобното си съществуване и да излязат по улиците на Дрезден.
Без съмнение това е първата проява (без преувеличение) на краен национализъм от нацистките конгреси през 30-те до наши дни. Явно има защо. Явно има и за какво. Щом там има драми, значи у нас огънят ще се разгори съвсем скоро. Време е за отговорна държавна политика и разумно общество, неподдаващо се на димки и клишета. Вярвам, че сме узрели за това.