Коалицията на културата и културата на коалицията

Добре помним клиповете на РБ, в които участваха най-известните театрали и изпълнители

Още при създаването си преди година и половина Реформаторският блок даде смела заявка да представлява умните и красивите от нашето общество. Става дума за предимно живеещите в столицата млади и образовани българи с доходи малко над средните за останалата част на страната. Нищо лошо – десницата открай време се опитва да си изгради социалната база, на която стъпват сестринските и партии в развития Запад. Друг е въпросът, че там градят държави от столетия, а ние от 25 години – но това е друга тема.
Добре помним клиповете на РБ, в които участваха най-известните театрали и изпълнители. Те бяха представени като съвременните народни будители, а алюзията бе ясна – Реформаторският блок е политическият избор на интелигенцията, на образованата и културна (така да се каже) част от българското общество. Тази претенция бе защитавана с невиждан патос и апломб в социалните мрежи. На моменти дори ти се искаше да блъснеш ядосано компютъра в стената четейки несръчните опити на определени люде да се изкарват едва ли не като потомствена аристокрация, като импровизиран Сенат или втора камара в българската политика.
Има много години да минат преди и у нас да се зароди консервативна структура, такава, каквато има във Великобритания да речем. Аз лично се прекланям пред трудовете на Бърк и другите мислители, родоначалници на европейската десница. Но трябва доста вода да изтече преди родната почва да стане готова за пряко прилагане на чуждите политически норми и правила.
Въпреки това доста слушахме, че коалицията на реформаторите е политическият субект, изразител на високите нравствени и духовни ценности, че щом Калин Янакиев и съратниците му са в първите редици, то иде реч за своего рода коалиция на културата. Всички останали са тъпи и необразовани, но тези са най-умните от най-умните.
Успоредно с това стартирахме разговора, че подобно на други страни и в нашия дом ще заиграе коалиционната мечка. Особено след най-пъстрия парламент, който избирателят предложи на партиите. Уравнението бе тежко, решението е плод на тежки компромиси и усилен диалог. Предимно дело на първата партия.
Ще ме прощавате, ама коалицията на културата по нищо не доказа, че има култура на коалиция. Може пък и след новата година да погледнат на реформаторската си мисия под друг ъгъл, но последните им изказвания не ми носят никакъв оптимизъм. Особено слушайки заплахите на РБ депутатите от тази сутрин: „Нека има диалог, който да доведе до правилното (ЗА НАС) решение. Иначе бойкот и сезиране на Конституционния съд!“
Така не става, господа. Говорейки така издавате крещяща липса на коалиционна култура. И на политическа култура, а и на култура въобще.