Реформатори и субсидии

Далеч по-рано очаквах да се проведе циркът в редиците на реформаторите за пустата му субсидия. Преди година някак бе по-лесно. Само Кунева взима, СДС и ДСБ гледат лошо отстрани, налагайки им се да търпят прищевките на „гражданите“ поради простичкото клише за хляба и ножа.

След доста сериозния (неочакван за мнозина) резултат нa РБ веднага определени лица потриха ръце за субсидията. Макар и леко намалена (за глас), размерът пак е доста привлекателен. Но докато трите големи партии са единни субекти, то четвъртият в подрежданетo – Блока – е съставен от много на брой и доста разнородни по състав единици. Очаквано се стигна до делба на имането и взаимни обвинения в предателство, корист и измама.

Не се наемам да давам оценка кой крив и кой прав в спора между някоя си Репуц и нейните християндемократи (вероятно на брой по-малък от общия сбор партии в РБ) от една страна и големите (за размерите на реформаторите, разбира се). Вероятно всяка от страните има своите аргументи – дали юридически, политически или чисто морални. Всички тези категории са част от етиката на заниманията със служба в полза на обществото и държавните институции.

Не ми харесват, обаче, тези далеч не реформаторски номерца. Като изнесения факт, че екслидерът на СДС – Мартин Димитров – се записал в БЗНС само и само да прави врътка с кинтите. Смешно звучи това за хора претендиращи да са новото поколение в политиката, да разрушат нравите и порядките от Прехода. Все още не ми се вярва да е истина казаното от християндемократка номер 1 в един сутрешен блок днес. Ако е вярно тежко и горко тъмносините – чак пък такива схеми за 20 сребърника. Анатема!