Крадецът вика дръжте крадеца!

От днешния брой на вестник „Труд“ научихме това, което се говори под сурдинка в София цяла есен. А именно: избягалият банкер Цветан Василев се опитва да остави с пръст в уста вложителите в КТБ с депозити над гарантирания размер.

Как ще се случи това ли? Много просто: злополучните депозанти могат да получат своите средства единствено ако в процедурата по несъстоятелност фалиралата банка съумее да осребри своите активи. Разбира се и да прибере добрите си кредити – но тези пари ще отидат по скоро във Фонда за влоговете. Надежда за сумите над гарантирания размер има единствено ако синдикът продаде фирмите, купени от Василев с парите в злополучния трезор. Безпорно златната кокошка в тази група е Виваком – предприятие с може би стойност над милиард, че и отгоре.

Знаейки това с подставените си лица Банкера прави всичко възможно да придобие контрол върху телекома. Вероятно подобна процедура тече в момента и в другите бизнеси, живителна сила, за които бяха неспирните финансови инжекции от КТБ.

Не разбирам нахалството на господина от Габрово. Да си взима там 200-та милиона, източени в последния миг и да си бие камшика към ЮАР или някъде, където е далеч от правосъдието. Знаем добре: за милиони няма закони, за кокошка няма прошка. Но да продължава подмолните опити за стимулиране на обира в ущърб на измамените вложители е потресаващо.

Редно е ДАНС и другите (наистина) спящи клетки да се поразмърдат сериозно. Ако ли не ще докажат правотата в думите на генерал Атанасов. Като се замислим той рядко се оказва прав. Но познае ли – жална ни майка.

И от държава на златките ще се превърнем в страна на Цецовците.