Стига саморазправа с българските медици!

Законите и правата са еднакви за всички

Да извикаш екип на Спешна помощ, защото имаш нужда и след това да нападнеш и пребиеш хората, дошли да ти помогнат, е неправилно, неморално и е нарушение на закона.
Думите на здравния министър Петър Москов, че екипите на Спешна помощ ще спрат да ходят в циганските махали, ако не им е осигурена защита, предизвикаха остра реакция, защото така се нарушавали правата на някои български граждани.
Кои права? Правото да нападаш, да биеш, да се саморазправяш физически, да пречиш на служител да изпълни задълженията си, тоест да нарушаваш закона? Кой в държавата има такива права и кой му ги дава?

227 нападения над екипи на Спешна помощ от началото на годината, три четвърти от тях – в циганските махали. Това е горчивата истина, такава е статистиката и тя буди тревога за това какво става в държавата и накъде отиваме.
Чии права са нарушени? Тези на лекарите и медициските екипи, които са били бити при изпълнение на служебните им задължения, или  на тези, които ги нападат.

Крайно време е да се разбере и от политиците, и от правозащитните организации, и от обществото, че всички български граждани са равни пред  закона.
И трябва да решим искаме ли да има закони и искаме ли те да се спазват.
Живеем в 21 век. Линейката трябва да дойде навреме, а лекарят да направи необходимото, за да окаже помощ на болните, които са потърсили такава. И ако това не стане – има цивилизовани начини да се потърси справедливост и наказание за тези, които не са си свършили качествено работата. Може да се подаде сигнал до директора на Спешна помощ, до Здравното министерство, до правозащитна организация, ако това не помага – медиите могат да разгласят случая и също да потърсят отговорност.

Със сигурност здравна ни система има проблеми и пропуски- и обективни, и субективни.  Но те трябва да се отстраняват не със саморазправа, а по законов ред.
Ако искаме да сме правова държава, всички трябва да спазват закона.
На практика се получава така, че някои български граждани го нарушават, а някои политици  ги поощряват.
Така в обществото се създава чувството, че за някои прослойки законите не важат.

Всички български граждани, независимо от своята възраст, пол, политическа и религиозна принадлежност, са равни пред закона и имат както права, така и задължения. Никой няма право да се саморазправя физически с българските медици.
Който го прави е нарушител и трябва да бъде порицаван, наказван,  а не поощряван. 

И без друго има отлив на кадри от Спешна помощ, заради натоварения график, дежурствата, заплатите, стреса. Ако трябва да носиш и на бой, за да работиш в тази сфера, логично и нормално е да няма желаещи.  Така ще стигнем до момента, в който няма да може да бъде гарантирано правото на спешна помощ, заради остър недостиг на медици.