Реформи и реформатори

Умишлено изчаках малко да се уталожат страстите покрай революционната идея на здравния Москов. Някак трябваше да постихне нездравата шумотевица в обществото около предложението на министъра за недопускане на линейки в циганските гета, докато продължават нападенията над спешната помощ.
Проблем има и той е дългогодишен. Само че типично по български някак бързичко завикахме Осанна и Разпни го! Едните започнаха да ръсят антиконституционни призиви, които не би следвало дори и да си ги помисляме в 2014-та. Другите пък взеха да го дават крайно либерално в защита на онези, които посягат на медиците.
Истината, според мен е в третия път. И то не по прочутата метафора на Антъни Гидънс. А чрез разумен компромис и ясно разписани действия в услуга и служба на закона, в полза на обществото.
Многократно съм хвалил Петър Москов за решителността му, с която подходи към Авгиевите обори в здравната система – недофинансиран организъм, хронично болен от вечен дефицит и недоимък. Пари има, но те се разходват крайно неправилно по неясни критерии и правила. Говорим за бранш където в най-пълна сила властва законът на Омертата. Всички знаят кой и как краде, но мълчат – гадна сделка на гърба на пациента и държавата.
Но едва ли чрез незаконни мерки и методики министърът ще успее да подобри качествено отношенията лекар-гражданско общество. Няма как да не допусне линейки в махалите, нали за секунди европейските ни партньори ще подскочат като опарени. При все, че в Англия и Франция има далеч по-многолюдни гета (включително и бурно разрастващи се към днешна дата с оглед прилива на бежанци от Сирия и Ирак) да се сте чули от Париж и Берлин откази за предоставяне на здравна грижа за най-нуждаещите се?
Подобни неща могат да се приемат в Латинска Америка или Третия свят. Защото ЕС не е финансов или военен съюз, а цивилизационен. Организация на държави, избрали да живеят според правила, зачитащи правата и свободите на всички – богати, бедни, красиви, грозни, християни, евреи, мюсюлмани и така нататък.
С неудовлетворение ще пиша първата черна точка за мандата на Петър Москов. Дано нелогичния му призив от вчера се окаже плод на недомислица насред почивния ден. Иначе е страшно!