ЧЕЗ на ешафода

Помните ли от учебниците по история с какво точно се характеризираше използваната от мен в заглавието думичка?

Добре, сетихте се бързо. На споменатата площадка за екзекуции (в преносен смисъл, разбира се) вече се намира монополистът в електроразпределението за Северозападна България. В загадката се пита кой точно ще изиграе ролята на палач – дали ще бъде точно премиерът или дамата енергиен министър?
През изминалата седмица ЕРП-то вече надмина всички очаквания за тъпотия и безумие. Не стига, че лъжат в сметките, като оставим настрана непрестанните им вопли да плащаме за загубите в мрежата, ами и заради тях десетки хиляди във Видинско са без ток. В кой век живеем бе, господа от Прага? Случват ли се такива неща във вашата държава, в радиус 200 километра (че и по-малко) от столицата? Такива некадърници ли сте, щом се отнася до потребителските права на чехи и словаци?
Не вярвам! По простата причина, че ако там се издъните, както тук, хората ще ви изгонят с камъни. После политиците ви взимат лиценза и сте дотам. Като не можете да си вършите адекватно работата - прав ви път. Никой не ви е канил насила да идвате за да управлявате нашето Енерго.
Нахалници и наглеци, не си взехте поуки от гладните бунтове срещу вашите далавери от февруари миналата година. Лъгахте, мазахте, давахте подкупи на близки властващи от предния мандат и дотам. Но този път няма да ви се размине.
Идва Видовден и ще си платите за всички беди и мизерии, които докарахте на изстрадалия българин. Ще ви дръпнем шалтера с лихвите и после ни такса включване, ни рев в Европа ще ви спасят от справедливия народен гняв.
Днес цяла България е с Видин, всички сме видинчани и граждани на областта. Защото днес е ЧЕЗ и Видин, утре ще е другото ЕРП в другия край на страната. И винаги бедите се стоварват върху нашите глави. Но пък тоягите ще заиграят по нечии други кратуни.
Жълтият картон за ЕРП-тата е вдигнат от много време. Червеният предстои.