Стига партийно деление, време е за национално обединение!

Докато провинциалните ни медии се занимават предимно с протестите на творците срещу Бинев в голямата Европа се случи нещо нетипично за балканските ни нрави. За първи път от цивилизационния избор – НАТО И ЕС – българските политици се изправиха рамо до рамо пред чужденците в защита на националния интерес.
Едно голямо 'Браво' на Борисов, Станишев и Кристалина! Благодарим на Юнкер и Шулц, загърбили партийните си различия и протегнали ръка в труден момент. Защото никога досега Путин не беше нападал така поименно и фронтално България. И то с подобни цинични коментари и брутален сарказъм.
Не знам до колко Белгия страда от санкциите срещу Русия, но нашите курорти работят предимно с московчани. Българската лека промишленост и хранителна индустрия функционират тясно с големия пазар на север. Вече излязоха първите данни, които показват че пак сме потърпевши от сритването на Великите сили. От югоембаргото, през косовската драма, та до кризата в Украйна и анексирането на Крим.
България е изцяло зависима от руския газ, а единствената ни рафинерия е собственост на Лукойл. Ние можем да държим фронта, можем да сме (в рамките на доброто възпитание) смели и волеви в отношенията си с Путин. Но няма как да се справим без помощ от партньорите ни на запад.
Това именно разбраха българските политици, които се втурнаха в атака към европейските институции. Позабравеното „на нож“ в съвременен вариант добре илюстрира събитията с родно участие от последните дни в Брюксел.
Резултатът е налице: лидерите на Европа се заклеха, че сме близо до тяхното сърце, че ЕС застава зад нас. В добавка получихме уверения, че ще успеем да усвоим до края на другата година близо 5 милиарда евро от фондовете за изминалия програмен прозорец. Може би добрите новини дойдоха в точния момент – предколедно, когато забравяме да сме циници, когато има надежда. На този етап политиците оправдаха нашето доверие. Дано така им тръгне и новата година.