Изкукали културтрегери и бедна държава

На малкия екран се вихриха стар актьор, не много известен пианист, а по телефона включиха някакъв полудял театрален режисьор

Гледах с интерес сутрешния блок на „Нова“. През целия неделен ден по телевизията се въртеше ексклузивното промо, че на екрана ще изгреят всички гледни точки по казуса „Бинев и Комисията по култура“. Натискам аз днес номер 3 на дистанционното и що да видя: вместо дискусия – вакханалия; вместо дебат – ерзац.
На малкия екран се вихриха стар актьор, не много известен пианист, а по телефона включиха някакъв полудял театрален режисьор (безспорно талантлив). И какво разбрахме от тези мили хорица? Политиците били глупави, премиерът – мутра, а в Търговище и Лом хората слушали чалга. Явно умните и красивите се вихрят единствено и само в ефира на „Нова“. Там атмосферата е пропита с духа на Шопен и Вивалди, стават сутрин с творчеството на Платон, а си лягат с Аристотел.
Хайде, холан, пак на маймуни ни направихте! Много културни и образовани били тия водещи с техните събеседници. Този не можел да заема поста, другият бил тъп, третият – нелицеприятен, четвъртият имал нечисто минало. Сигурно няма друга медия където така често да напомняме фактите, да даваме аргументи от историята, да се борим с късата народна памет. Само че всичко си има граници. Според мен както Слави Бинев не е приемлив за председател на Комисията по култура, така и половината от импровизираните театрали са долнопробни пияници и не стават за нищо. Чисто и просто – каквато ни държавата, такива и култутрегерите. Склонни за кило водка да хвалят едни и да низвергват други.
Гледали сме им номерата, слушали сме менторствата и вече ни дойде до гуша. После имало цензура. В коя друга държава някакво си режисьорче ще лае 5 минути хули и клевети свободно по адрес на министър-председателя? Ще бъде ли допуснато това (ако е безпочвено като в случая) в любимите ни западни демокрации?
Да, ама не! Тук няма свобода, а слободия. И лошото е, че въпреки наличието на орган с надзорни функции той спи. Криещ се под маската на уж свободата регулаторът СЕМ прикрива посегателството върху словото дело на група мародери, имащи навика да излизат от дупките си по повеля на този или онзи господар. Типични за идиотския Преход кресльовци, които не са забили и пирон през живота си, но много обичат да плямпат кой бил мутра, кой ченге. С разликата, че някои хора имат биография. А псевдо коментаторите нямат. Те са просто едни изкукали кукувици символ на бедната ни държава. Или по-скоро основна причина защо тя е бедна.