Има ли лек за болното ни здравеопазване?

НЗОК се превърна в уродлива ламя

С интерес слушам дискусиите за дългоочакваните структурни реформи в системата на здравеопазването. Неведнъж тук сме коментирали морално остарелия здравен модел, изпълнил целите за които бе създаден от кабинета на ОДС преди 15 години. По онова време имаше крещяща необходимост от спешно разграждане на тоталитарното, невъзможно за поддържане в съвременните пазарни условия здравеопазване.
Само че дефицитът роди нов дефицит. НЗОК се превърна в уродлива ламя, поглъщаща в зиналата си паст ежегодно нови и нови милиарди, аналогията с която е въпросът дали да излееш една или две цистерни с вода в пустинята – ефектът е нулев, резултатът е същият.
Но когато се заговори за закриване на губещи болници, когато се прокрадне глас, че здравето също до някаква степен е продукт, няма как той да е безплатен, неизменно изскачат дежурните комунистически ударници, плачещи за управлението на БКП и сатрапа Живков. Почват се едни цитати от Конституцията: „Държавата е социална, лекарските грижи трябва задължително да са безплатни!“
Да, ама не, драги оплаквачки на социалистическия строй. В развитите държави (които са ни еталон за подражание) безплатен обяд няма. За да получиш трябва да дадеш. Няма как всички да сме равни, това е просто утопия отнела живота на милиони. Напук на лошото все пак си мисля, че точно това мнозинство ще има волята да наложи реформата. Да закрива губещи лечебници по селата, независимо от смешния плач на депутатчета-популисти, които няма как да обяснят защо има огромни болници в общини с по 5 хиляди души, но в името на партийния си интерес лъжат своите избиратели.
И най-важното: да демонополизира здравната каса. Да имаме възможност на избор как точно да се осигуряваме, какви услуги желаем да получаваме, да се разполагаме (но само за здраве!) с нашите вноски. Моделът е лесен и вече измислен – електронна здравна карта, в която всеки от нас да внася своята лепта. Когато е млад човек по-малко се нуждае от здравни грижи. След остаряването вече се появяват все повече болежки, не дай си Боже животоспасяващи операции. Но ти си трупал цял живот в сметката и спокойно можеш да си позволиш лечение. Цинично и отвратително звучи, но медиите и мобилните оператори са едва ли не участник наравно с Касата в системата на българското здравеопазване.
Защо ли? Защото как мислите можем да си позволим скъпи операции в чужбина? Чрез есемеси и дарителски кампании. Иначе в гроба и дотам. Не знам как ще реагират шведи и датчани ако разберат, че в техния партньор в ЕС пациенти разчитат на подобна „здравна каса“ – здравната каса на българската Коледа и други благотворителни инициативи. Нелоши по замисъл, но трагични по причина и съдържание.
Ще завърша с категоричното си отрицание за драконовските мерки срещу некоректните платци на НЗОК. Когато тя докаже, че има за какво да и се плаща би могла да иска. Дотогава ще пледирам само за едно: демонополизация до дупка, но само след ясно разписана от всички партии и съсловни организации стратегия за развитие в следващите поне 20 години. Вярвам в твърдостта на новия кабинет и желая смелост в битката срещу далавераджиите които правят милиарди от системата. Те имат медии, притежават огромно влияние. Борбата ще е безмилостно жестока, но тук става дума не за „някаква си личност“, а за бъдещето на цял един народ.