Цесии, Цветан Василев и измамените вложители

Общество

27-11-2014, 07:38

Снимка:

bnt.bg

Автор:

Мариян Тончев

Всичко от Автора

Един призрак броди из страната – призракът на думичката „цесии“. Близо два месеца де що има коментатор из електронни и печатни медии се упражни по темата. То не бяха конспирации, сценарии, ексклузивни разкрития. Добре, че финансовият Горанов и мнозинството решиха да пресекат в зародиш измамата, та не се налага след година новият Володя Стоянов да стихоплетства познатото пирамиди, фараони...

Бдителността на ковчежниците дава възможност на притежаващите минимум интелигентност да прозрат именно каква бе целта на горепосочените операции. А тя е замитане под килима на част от далаверите, случили се в банката през изминалите години. Разбира се основни актьори в пиесата са мажоритарният собственик на останалата без лиценз КТБ и неговите приближени в страната.

Схемата е проста: когато стартира процедурата по несъстоятелност и в банката влезе синдик той ще поиска от близките до Василев фирми кредитите, които по негово внушение са им раздадени от Корпоративна банка. Разбира се, зад тях няма реални обезпечения и платежоспособност, в следствие което дружествата си заминават. Обратно: ако техните дългове се прихванат чрез прословутите цесии избягалият в Сърбия бизнесмен ще запази ключовите си фабрики. Предприятия, които обаче са придобити със средства от депозитите на българските граждани в КТБ. Клиенти, които уж им бяха скъпи, но де факто на самите тях им излезе скъпо.

Сега на ход са прокуратурата и други компетентни институции. Политиците (почти) си свършиха работата.