БСП пред разпад: Станишев или Миков?

След дългочаканата оставка Сергей лично посочи за свой наследник Стойнев

Съвсем скоро е възможно да се сбъдне мечтата на поколения десни българи. Партията символ на проваления Преход е на път да се разцепи по оста Станишев-Миков. Причините за това са ясни.
Бившият председател не успя да прокара своята кандидатура в лицето на Драгомир Стойнев. Макар и да се носеха най-различни слухове на кого точно е човек ексенергийният министър бърз поглед в миналото лесно дава верния отговор. Той беше дясна ръка на Станишев по време на премиерския му мандат – основен автор на икономическите политики през управлението на Тройната коалиция. След дългочаканата оставка Сергей лично посочи за свой наследник Стойнев. И о, чудо! Той не бе избран напук на олигархията на „Позитаник“.
Нещо нечувано в новата история на БСП. Ще припомним, че Лилов наложи Виденов; Николай Добрев – Първанов; самият Първанов – Сергей Станишев. Досега никога не е била потъпквана волята на стария водач. И не само това. Президентът на ПЕС бе отрязан от достъп до кандидат-депутатските листи на Столетницата. В следствие което там влязоха част от неговите отявлени врагове: Кирил Добрев, Кадиев...Към днешна дата Станишев и Моника са заточени в Брюксел, а за Миков остава да опира пешкира – да уволнява служители от партийната хранилка, да намалява заплатите на оцелелите.
Причината за агонията, в която се намира БСП е лично в нейния най-дългогодишен (след Тодор Живков) председател. Само че който го отписва греши категорично. Да не забравяме как Сергей спечели битката с Първанов. Президентът разчиташе на огромната си популярност след левите хора. Но пропусна пълното овладяване на структурите от съперника. Партийни организации, които още са под контрола на Станишев. До момента, в който не бъдат проведени пълни отчетно-изборни събрания, които да отстранят хората на евродепутата от ръководни позиции. Но не виждам как ще стане.
По-скоро отдолу нагоре през идната пролет ще тръгне пълзящ преврат срещу Миков. Апогеят на който ще бъде Конгрес през лятото, на който БСП ще се разцепи в навечерието на местните избори. Вероятно в процеса ще се намеси и АБВ. Левицата ще бъде разделена като в Германия на две крила – крайнолеви и социалдемократи. След което старите лидери ще слязат от сцената. Прогноза, която ако се окаже вярна ще спечелят червените, ще спечели България, ще спечелим всички.