Защо загуби Цветан Василев?

Вчера стана ясно, че развръзката на казуса „КТБ“ се отлага поради иск на мажоритарния акционер във фалиралия трезор. Фирмата на Цветан Василев – „Бромак“ е обжалвала искането на БНБ за стартиране на процедура по несъстоятелност, което автоматично отмени насроченото за понеделник заседание на Софийския градски съд. Да се чуди човек защо му е на Банкера пак да протака и да отлага. Именно тази тактика му изяде главата.

Кри се във Виена, разписва се в сръбската полиция и тихомълком КТБ умря. Няма как при положение, че вождът се крие, армията да се бие. Вероятно и в най-лошите си кошмари, доскоро управлявалият 10 процента от икономиката на страната, не е допускал, че върху главата му ще се стовари (заслужено?) възмездие за нерегламентираните практики, по които е действала финансовата институция в продължение на години. Но и нищо не го оправдава, че заряза колегите си, вложителите, само и само да не влезе в ареста за някакви часове. След които ще си плати за да го измъкнат под гаранция? Знаем добре, че у нас за милиони няма закони, за кокошка няма прошка.

Никога няма да съм богат като Василев, но бих го призовал да обеси пиарите си. Или да ги затвори в някоя от разрушените сгради в Белград (оставени като спомен от натовските бомбардировки от пролетта на 1999г.). След което да им хвърли един здрав бой. Язък за кинтите и фирмите, като послуша банда нехранимайковци, които волно или неволно го провалиха със задържането му далеч от България.

Смея да твърдя, че Василев можеше сам да си спаси банката. Безспорно, човек с контакти и възможности. Викни журналисти и питай прокурорите защо ти влизат във фирмите; нареди се на две опашки пред твоите клонове и говори с хората; изтъркай  плочките пред Министерски съвет и Народното събрание; абе варианти сто и един. Ама трябва да влезеш в боя. Не да те е страх. Защото врагът му Пеевски ходи по следствия, показа се пред камерите. Другият опонент Прокопиев обиколи сутрешните блокове за една седмица. Цветан Василев се скри и загуби.

Мисля че е време да признае достойно поражението, спирайки да възпрепятства получаването на гарантираните депозити от измамените вложители. Пък едва след това да продължава с делата и исковете. Защото тази битка е лично негова, няма защо да са потърпевши обикновените хора. Или по-скоро да продължават да са такива.