Червена демагогия

Защо когато са в опозиция червените все връщат плоския данък е лесно да се каже

Вярна е тезата на впиянчения нов червен гуру, че парламентът бил скучен. Вероятно така изглежда през призмата на газещия те следобеден махмурлук. Прав е, обаче, за друго – днес бе обсъждана важна тема. По-скоро Народното събрание отхвърли опасна за фиска и икономическия растеж идея.
Защо когато са в опозиция червените все връщат плоския данък е лесно да се каже. Прост популизъм, на който не кълват дори маргиналите в крайно ляво – част от тях вече пускат за друга по-хард проруска формация.
Ясно е, че промяната в данъчните закони точно сега няма да мине. Но БСП трябваше да си чешат езика. Впрочем, нормално – в глуха опозиция са, все по някакъв начин трябваше да покажат, че ги има на политическата карта.
Както често сме казвали ние имаме дълга памет и обичаме да припомняме на лъжците. В този случай ще върнем лентата до мандата на Станишев. Именно той прие плоския данък, преди това облагането бе подоходно – колкото повече получаваш, толкова повече плащаш на държавата.
После дойде мандата на Борисов и социалистите пак започнаха да пеят за махане на единната ставка. Нищо че няма и 24 месеца откак именно техният тогавашен лидер я прокара. В последствие историята я знаете – през 2013-та БСП пак излъгаха, дойдоха на власт и се отметнаха от предизборните си обещания.
Днес Мишо Миков реве за данъчни корекции. Айде наздраве, братче и дим да ви нема!