Солидарност във време на криза

Време е за консервативно планиране на държавния бюджет

Голямо Браво за политическото мъжество в момент за заеми, застрашена банкова система и замръзнали доходи. С актуализацията на бюджета се взе решение някак да бъдат отделени 50 милиона за коледни добавки на възрастните хора с пенсии под прага на бедността. Няма да скрия, че аз съм привърженик на бонусите единствено когато сме в условия на префицит, в моменти на икономически растеж. Сегашната ситуация определено не предполага щедрото развързване на кесията, дори напротив.
Време е за консервативно планиране на държавния бюджет, за орязване на разходи. Като десен избирател, мисля че е необходима сериозна воля, без да бъде правен опит за угаждане на всякакви недобросъвестни синдикалисти и други паразити, които оказваха влияние върху решенията във фискалната политика на кабинета „Борисов-1“.
Макар и с огромно закъснение на дневен ред от догодина следва да се върне на масата и темата за влизането ни в механизма ERM 2 като своеобразна чакалня за приемането на България в Еврозоната. Затова са нужни бюджетна дисциплина, нисък дълг и дефицит. За огромно съжаление пагубните последици от управлението на БСП и ДПС не позволяват към този момент да мечтаем. Защото политиката е изкуство не на желаното, а на възможното. Игра на доверие, в което е важно не само какво казваш, а и кой го казва.
На 18-и ноември единственото възможно за облекчаване на тежката ситуация за пенсионери и социално слаби са палиативните мерки. Сиреч, временно успокоение с дребни суми. Но когато няма риба и ракът е риба. Верни са тезите на финансовия Горанов, че средства за сериозно увеличение на пенсиите преди празниците няма. Има резон и в думите на Борисов, че въпреки всичко дори и 40 лева за възрастните с най-ниски доходи са нещичко. Пък когато си изчистим къщичката и подредим кочинката може да взимаме и 13-и заплати.
Интересно, че премиерът е точният човек който може да обясни на десен човек като мен, мярка която може да мине и за ляв популизъм. Сега давам доверие на 101 процента. Дойде ли моментът да анализираме „Бюджет 2015“ ще продължим с коментарите и изводите.