КАТ и клетият българин: война безкрай

Във всяко стадо си има мърша

Започна дългоочакваната операция на полицията, имаща за основна идея проверка до колко българските шофьори са готови за идващата зима. Самата акция стартира с трагикомичен фалстарт, след като в социалните мрежи се появи видео, уличаващо в кокошкарска корупция служител на СДВР.

Във всяко стадо си има мърша. И точно това е основното предизвикателство пред новия вътрешен министър Вучков. Считам, че той ще успее да сведе до минимум далаверите под пагон, с оглед факта, че когато той и Цветанов ръководеха силовото ведомство бе проведена и най-успешната акция срещу организираната престъпна група, сформирана от МВР служители, даващи дежурства по магистрала „Тракия“ в района на Пазарджик. За скандалите и дивашката корупция отговорност носим всички. По простата причина, че сме свикнали да даваме 30 лева под масата вместо да изтърпим заслуженото наказание предвид направено нарушение.
Лично съм бил свидетел на подобни действия. Не е виновно ръководството на полицията, нито политиците, а самите ние. Обикновените граждани – в ролята на полицаи или шофьори. Дебатът затова е предстоящ, но за съжаление не виждам огромно желание от силовото ведомство и политиците за промени. Те трябва да поведат хорото.
А промените трябва да започнат от правилата, от законите. Ясно написани и добре прилагани. Не като щуротията дето ръсят знайни и незнайни катаджии по медиите – щели да ни глобяват ако не караме със зимни гуми. И как ще стане това след като в законите и правилниците НЯМА, повтарям НЯМА понятие „зимни гуми“. Там се съдържа санкция при употреба на захабени или износени такива, но ако ползваш така наречените „летни“ и те са сравнително нови, то автоматично покриваш изискванията.
И как това се връзва с операцията на КАТ? И с проверките дали сме готови за зимата? Няма нищо лошо от превенция на произшествията на пътя. Добре знаем, че нашенецът не е особено съвестен шофьор. Видяхме как падна един сняг в края на октомври и държавата бе в блокаж по вина съвсем не само на компетентните органи. Ежегодно даваме жертви на пътя в пъти повече от африкански държави намиращи се в състояние на война.
Промяна, обаче, не става само с катаджии по улиците. Това ще доведе до няколко милиона в рушвети предколедно и нищо повече. Необходимо е доизчистване на нормативните актове от недомислици, за което топката е в политиците.
Топката е и в нашето поле. Станем ли по-коректни към себе си можем да мечтаем за бъдещето. Иначе тъпчем в Ориента.