Новините на турски – буря в чаша вода

Ще кажете защо да харчим парите на данъкоплатците?

Едва ли по времето когато няма пари за зимно почистване, когато няма пари за пенсионери и полицаи, когато новият кабинет има невероятно тежката задача да оправя батака, в който БСП и ДПС оставиха държавата е необходимо да разискваме дали да има петминутни новини на турски. Изобщо не съм убеден, че цензорите са гледали и веднъж горепосочената емисия. До колкото ми е известно (защото и аз, както и 99 процента от населението не сме от нейните зрители) тя е в почти негледаемия пояс на националната телевизия. Тоест става дума за съвсем бутикова аудитория в далеч не атрактивно време.
Ще кажете защо да харчим парите на данъкоплатците? Много просто: по правило функция на обществените медии е именно показването на съдържание, което не намира място в комерсиалните телевизии, работещи на чисто търговски принцип, там търсенето определя предлагането. Ясно е, че ако новините на чужд език са по БТВ или Нова те ще бъдат свалени на втория месец. Просто защото няма да имат зрители, няма да има рейтинг.
Ролята на БНТ е да запълва оставената от свободния пазар ниша. Мисля че в това ръководството на националната телевизия се справя добре. Не вярвам за нужно заради бълха да горим черга.
Защото ако забраним новините на турски ще постигнем три неприятни ефекта: Първо – започваме дискусия, която може да стигне доста далеч, включително и след пренасянето и на европейски терен, където темата за правата на етническите малцинства е доста чувствителна.
Второ: изместваме темата от същинския дебат, който трябва да се води в обществото. Мнението на повечето коментатори е, че иде реч за маневри от патриотите, които да минимизират щетите от дадената им подкрепа за кабинета „Борисов“. Респективно ограничаване неминуемия ръст на „Атака“ и Сидеров. Но според мен става дума за доста по-сериозна задкулисна игра. Явно някой има изгода да се заметат под килима важните теми от деня – Истината за КТБ, истината за плачевната ситуация в държавните финанси, истината за необходимостта от бързи и смели реформи.
Трето: ще принуди владеещите турски език да търсят алтернативни източници на информация, да гледат чужди телевизии, там където Хафъзов от ДПС кани „сънародниците си“ в Делиормана, Айтоското поле и Родопите.
Правителството трябва да бъде активно в политиките по интеграция на националните малцинства. В противен случай ще даде поле за изява на добре познатите секти и радикални проповедници.
Да – държавата трябва да обучава имами! Да – държавата трябва да осигурява новини на майчин език. За да не го правят това платените от чужбина джихадисти.
И тогава вече ще е късно!